Bill Gates laat zijn mondhoeken nooit zakken

Bill Gates Beeld afp

Drie agenten stonden er vanmorgen om negen uur voor De Glazen Zaal aan de Prinsessegracht in Den Haag. Waarom? Omdat Bill Gates daar komt spreken? 'Onder andere', zegt er een, een tikje geheimzinnig. En verder doet hij er het zwijgen toe.

Hun aanwezigheid draagt op zijn minst bij aan de magie van het moment. Over drie kwartier zal hij daar zijn: Bill Gates, de rijkste man van Amerika, Microsoft-oprichter, weldoener. Voor een gezelschap van mensen die ontwikkelings-samenwerking een warm hart toedragen, komt hij spreken over zijn filantropische werk, zijn Bill en Melinda Gates Foundation.

Wat doe je als de Grote Man - die eigenlijk best klein is, 1 meter 77 meldt internet - vanuit de catacomben de zaal in komt? Dan pak je je telefoontje en je filmt. Zodat je vanavond boven de aardappels of een dampend bord pasta aan je geliefden het bewijs kunt tonen: ik was waar hij was.

Guy-next-door
Wat zullen zij zien, die geliefden? Een man, donkerblauw pak, lichtblauwe strop, zwaar zwart brilmontuur, met meer rimpels rond de ogen, de mond en in de nek dan je wellicht zou verwachten. Want denk aan Gates en je ziet de jongensachtige guy-next-door die hij was in zijn hoogtijdagen bij Microsoft. Maar Gates wordt zestig, volgend jaar.

Het filmpje zal vooral een man laten zien die weet dat hij altijd en overal wordt bekeken en vastgelegd. Voor hij zelf het woord krijgt, wordt Gates neergezet op een rode stoel. Schuin voor hem spreekt een ambtenaar van buitenlandse zaken. Over het belang 'om uit je comfortzone te komen' en over hoe goed het is om 'ontwikkelingshulp en handel in een hand te houden', zoals de Nederlandse minister Lilianne Ploumen doet.

Verkrampte uitdrukking
Gates hoort het aan met een glimlach. Of eigenlijk, een lach is het niet. Hij houdt zijn gezichtsspieren zo gespannen dat zijn wangen vriendelijk bollen en zijn mond een streep vormt. Met die neutraal vriendelijke, maar enigszins verkrampte uitdrukking, stelt hij zeker dat hij nooit met hangende mondhoeken verschijnt op welk filmpje dan ook.

Dan mag hij. Met twee handen in de zakken van zijn bandplooibroek steekt hij van wal. Over zijn drijfveren, over wat hij heeft bereikt. Een hand komt tevoorschijn en zet zijn woorden kracht bij. En dan de tweede ook. Als hij weer zit en vragen uit de zaal beantwoordt blijft de beweeglijkheid.

Gates zegt alles met een lach, een wat meer ontspannen versie nu. Wil de zaal dat hij niet alleen Afrikanen redt van malaria, ebola en diarree, maar ook even fikst dat premier Rutte - die ergens vandaag op Gates' rijkgevulde agenda staat - meer geld uittrekt voor ontwikkelingshulp, zegt hij even aimabel als onverbiddelijk: hé jongens, dit is jullie probleem, niet het mijne.

Dan krijgt hij een bos bloemen en weg is hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden