Bill Gates en Britten gaan malaria te lijf met megafonds
De Amerikaanse filantroop en Microsoft-oprichter Bill Gates heeft met de Britse overheid een megafonds met vier miljard euro opgericht om malaria te bestrijden. Gates is dinsdag in Nederland. Hij zal onder meer ontmoetingen hebben met premier Rutte en minister van ontwikkelingssamenwerking Ploumen.
Met Ploumen spreekt hij onder meer over wat Nederland tot het jaar 2030 gaat doen om de extreme armoede in de wereld uit te bannen, het belangrijkste doel van de zeventien nieuwe Wereldwijde Doelstellingen van de Verenigde Naties.
Ook zal hij in Amsterdam een toespraak houden voor de Europese wetenschapsministers in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Gates was in november 2014 voor het laatst in Nederland. Toen uitte hij kritiek op de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, door het kabinet-Rutte.
De Bill en Melissa Gates Foundation (BMGF) geeft wereldwijd vele honderden miljoenen uit aan projecten voor de bestrijding van armoede, en tegen onder meer de verspreiding van ziektes als hiv/aids, polio en malaria. In Nederland steunt de stichting van Gates met iets meer dan 100 miljoen dollar (ruim 92 miljoen euro) meerjarige onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op het gebied van gezondheid, landbouw en voeding.
Fonds
Samen met Groot-Brittannië richtte Gates een megafonds op voor de bestrijding van malaria in de komende vijf jaar. Londen stort er in totaal 3,5 miljard dollar in, Gates een miljard, in totaal omgerekend zo'n vier miljard euro. Het aantal malariadoden is de afgelopen vijftien jaar weliswaar al met 60 procent teruggedrongen, maar vorig jaar overleden nog altijd 438.000 mensen aan deze ziekte.
"Wereldwijd zijn ongeveer een miljard mensen geïnfecteerd met malaria", stelde de Britse minister van financiën George Osborne. "Dat veroorzaakt enorm veel ellende en verlies van economisch potentieel. Daarom, door met Bill Gates samen te werken, ben ik ervan overtuigd dat Groot-Brittannië wereldwijd leidend wordt in de strijd tegen deze ziekte."
Overheden en rijke private filantropische fondsen als dat van Gates en zijn vrouw Melissa kijken steeds vaker naar elkaar als het gaat om grote projecten tegen ernstige ziektes en armoede die grote delen van de wereld teisteren. De strijd daartegen kost miljarden, die overheden niet alleen kunnen of willen opbrengen.
40 miljard dollar
Daarom kijken overheden steeds vaker met een begerig oog naar de miljarden van rijke private fondsen als dat van Bill Gates, waar ruim 40 miljard dollar in zit. "Het is begrijpelijk dat overheden, met het oog op de toekomst, kijken naar geld dat aan doelen van algemeen nut wordt besteed", zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt, van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Maar die foundations zijn behoorlijk huiverig om in overheidstrajecten te stappen als deze overheden geld tekort komen. Zij zijn niet voor niks particuliere donoren geworden."
Toch hebben overheden meer en meer contact met dit soort instellingen, aldus Schuyt. "Ze komen elkaar steeds vaker tegen op dezelfde terreinen. Dan is het nuttig om af te stemmen; wat doe jij en wat doe ik. Maar het is niet zo dat overheden kunnen zeggen: Bill, zou jij het willen doen? Zo werkt het niet."