Bill Cosby minimaal drie jaar de cel in voor drogeren en misbruiken vrouw

Bill Cosby Beeld REUTERS

Bill Cosby is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie jaar en mogelijk tien jaar. Een jury had de 81-jarige komiek eerder schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van een vrouw in zijn huis in 2004.

De voormalig Cosby Show-acteur is inmiddels door zo'n zestig vrouwen beschuldigd van misbruik. Dat zou soms tientallen jaren geleden hebben plaatsgevonden. Veel zaken waren al verjaard. De rechtszaak waarin Cosby nu is veroordeeld, draaide om het misbruik van voormalig basketbalster Andrea Constand.

Zij beschuldigde de beroemde entertainer en komiek ervan in 2004 bij hem thuis eerst met pillen machteloos gemaakt en vervolgens aangerand te hebben. Een jury van twaalf Amerikanen vond de vrouw geloofwaardiger dan Cosby.

Dat Cosby (81) dertien jaar later alsnog voor de rechter kwam, was het gevolg van een gestage stroom aan beschuldigingen, het afkalven van de populariteit van Cosby en de verkiezing van een nieuwe aanklager, die tijdens zijn campagne de beslissing om niet te vervolgen hekelde.

Serieus vergrijp

Zo’n zestig vrouwen beschuldigde Bill Cosby van seksueel misbruik. Voor één geval is de komiek en acteur nu veroordeeld tot een straf van drie jaar cel die maximaal kan oplopen tot tien jaar. Cosby (81) moet direct de gevangenis in.

“Dit is een serieus vergrijp. Het is tijd voor gerechtigheid, meneer Cosby”, zei de rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De komiek is ook bestempeld als ‘seksueel gewelddadige’ aanrander, wat betekent dat hij de rest van zijn leven geregistreerd staat en verplicht behandeld wordt. Hij  moet ook een boete van 25.000 dollar (ruim 21.000 euro) betalen.

Een jury had hem in april al schuldig bevonden. Hij had dertig jaar cel kunnen krijgen. Het Openbaar Ministerie zette in op vijf tot tien jaar. De advocaten van Cosby vroegen om huisarrest. Ze vinden de strafmaat ‘overdreven hard’. Cosby heeft altijd ontkend dat hij veertien jaar geleden voormalig basketballer Andrea Constand in zijn huis drogeerde en misbruikte.

Hoewel de andere gevallen van misbruik zijn verjaard, hebben verschillende vrouwen aangekondigd een civielrechtelijke procedure tegen Cosby te beginnen. De komiek brak in 1984 door met The Cosby Show. Het werd een van de hoogst scorende sitcoms die meerdere prijzen won.

Lees ook:

Bill Cosby: pionier, moraalridder, verdachte

Acteur en tv-persoonlijkheid Bill Cosby maakte de weg vrij voor zwarte acteurs op tv, las de zwarte gemeenschap de les en wordt er nu van beschuldigd al die tijd vrouwen te hebben misbruikt. Wat laat hij na?

Dertien jaar na de eerste aangifte staat Bill Cosby alsnog voor de rechter

Bill Cosby liep vanavond de rechtbank van Norristown, Pennsylvania in, beschuldigd van aanranding, met aan zijn arm zijn televisiedochter. Keshia Night Pulliam, die in de jaren tachtig in ‘The Cosby Show’ de aandoenlijke Rudy Huxtable speelde, steunt hem: “De waarheid gaat hier aan het licht komen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden