#MeToo

Bill Cosby bedankt fans na vrijlating, aanklaagster noemt vrijlating ‘zorgwekkend’

Bill Cosby. Beeld: AFP Beeld AFP
Bill Cosby. Beeld: AFPBeeld AFP

De net vrijgelaten Bill Cosby heeft zijn fans, supporters en vrienden bedankt die achter hem zijn blijven staan “tijdens deze toestand”. In een tweet liet hij ook weten: “Ik heb mijn standpunt en verhaal nooit veranderd. Ik heb altijd volgehouden dat ik onschuldig ben”.

Redactie Trouw/ANP

De 83-jarige Amerikaanse komiek werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar voor het misbruiken en drogeren van Andrea Constand in 2004. Het hooggerechtshof in Pennsylvania heeft woensdag in hoger beroep zijn veroordeling geschrapt omdat het proces oneerlijk is geweest.

Constand was een van de tientallen vrouwen die de The Cosby Show-acteur had beschuldigd van seksueel misbruik. Ze heeft laten weten dat ze de uitspraak van het hof van Pennsylvania “teleurstellend en zorgwekkend” vindt. In een statement dat ze deelde op social media, schrijft Constand dat ze bang is dat de uitspraak ertoe zal leiden dat minder slachtoffers van seksueel geweld juridische stappen zullen nemen, of dat zij zich gedwongen zullen voelen te kiezen tussen een civiele zaak en een strafrechtelijke procedure.

De advocaten van Cosby claimen dat het proces niet eerlijk was, omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur in 2015 aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Aanklagers hebben daarmee Cosby’s rechten geschonden. Het hooggerechtshof stelt dat er in deze zaak maar één oplossing is en dat is de vrijlating van Cosby. “Elke toekomstige vervolging van deze specifieke aanklachten moet worden uitgesloten”, staat verder in het vonnis.

Ultieme brave huisvader

Cosby gold, dankzij zijn in de jaren tachtig immens populaire comedyshow The Cosby Show, als de ultieme brave huisvader van Amerika. De acteur had pas drie jaar gezeten, en omdat hij tot nu toe iedere medewerking aan verbeteringsprogramma’s weigerde, lag het niet voor de hand dat de 83-jarige acteur vervroegd vrij zou komen. Cosby was in 2018 de eerste grote beroemdheid die voor seksueel misbruik werd veroordeeld nadat de #MeToo-beweging opkwam waarin aandacht werd gevraagd voor seksuele intimidatie en misbruik. Meer dan zestig vrouwen beweerden dat ze slachtoffer waren van de acteur, maar alleen Constands beschuldiging werd in de rechtbank behandeld omdat de rest was verjaard. Cosby heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

De rechter oordeelde destijds dat de overeenkomst tussen Cosby en de oude aanklager te onduidelijk was om hem te vrijwaren van vervolging. Maar een smalle meerderheid van het Hooggerechtshof van de staat Pennsylvania denkt daar anders over, en verklaart het vonnis nu nietig.

De beslissing maakte in Amerika gelijk veel woedende reacties los. Amber Tamblyn, actrice en activist tegen seksueel geweld, wil ‘nooit meer horen dat we met #MeToo te ver gingen’. “Het nieuws dat Cosby’s veroordeling is teruggedraaid, is bewijs dat we nog niet ver genoeg zijn gegaan. Ons juridische systeem MOET veranderen.”

Lees ook:

Bill Cosby: pionier, moraalridder, verdachte

Acteur en tv-persoonlijkheid Bill Cosby maakte de weg vrij voor zwarte acteurs op tv, las de zwarte gemeenschap de les en wordt er nu van beschuldigd al die tijd vrouwen te hebben misbruikt. Wat laat hij na?

Bill Cosby vergelijkt zijn cel met die van Martin Luther King, Gandhi en Mandela:

Achter de tralies voelde Crosby zich zowel dokter Cliff Huxtable uit de ‘Cosby Show’ als Nelson Mandela, zei hij nadat zijn borgtocht in 2019 was afgewezen.

Wat heeft het eerste jaar #MeToo eigenlijk opgeleverd?

Een jaar na het begin van de #MeToo-beweging, maakte redacteur Petra Vissers in 2018 de balans op. Het bleek geen hype, maar een beweging die de verhouding tussen vrouwen en mannen blijvend op scherp zette.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden