Bill Clinton blijft overeind/- Publiek verandert niet van mening - Republikeinen gaan voor afzetting

WASHINGTON - De openbaarmaking en vertoning op de televisie van de videoband met de getuigenverklaring voor de Monica Lewinsky-jury lijkt de mening van het Amerikaanse publiek over president Bill Clinton nauwelijks te hebben beïnvloed.

Uit de reacties valt op te maken dat Clintons critici in hun mening zijn gesterkt dat hij heeft gelogen en dient te vertrekken en zijn aanhangers vinden nog steeds dat hij zijn werk goed doet en moet blijven zitten. Er waren aanwijzingen dat de Republikeinse meerderheid in het Congres voortgaat met de voorbereiding van de impeachment, de afzettingsprocedure tegen de president.

Bijna alle grote televisiezenders zonden de zeven segmenten van de vier uur verhoor bestrijkende band uit nadat die gistermorgen even voor half tien Amerikaanse tijd was vrijgegeven. Dat gebeurde tegelijkertijd met meer dan drieduizend pagina's bijlagen bij het rapport van speciale onderzoeker Ken Starr. Die beschrijven bijna minutieus de seksuele handelingen tussen Lewinsky en de president.

De band liet een president zien, die breedsprakig en uitgebreid zijn ondervragers meldt dat hij geen seksuele relatie met Lewinsky heeft gehad volgens de minimale uitleg van een eerder dit jaar gehanteerde definitie van seks. Orale seks, waarbij een van de partners passief is, is volgens hem geen seks. Hij heeft, volgens eigen zeggen, de voormalige stagiaire nimmer betast. Lewinsky's verklaring is daarmee in tegenspraak. Datzelfde geldt voor de vaststelling van de president dat hij nimmer alleen met haar is geweest in zijn werkvertrekken.

“Ik heb absoluut nooit aan haar gevraagd te liegen over onze contacten”, zegt Clinton en hij heeft ook niet getracht de rechtsgang te belemmeren, onder meer door het laten achterhouden van bewijsmateriaal. Dat bestond uit cadeautjes van Clinton aan Lewinsky. Ook heeft hij niet geprobeerd door tussenkomst van zijn goede vriend Vernon Jordan een baantje voor Lewinsky in New York te vinden, zodat de vrouw een eind bij de onderzoeksjury vandaan kon blijven.

Clinton, die wordt bijgestaan door zijn advocaat David Kendall, tracht een groot aantal keren de expliciete vragen van de ondervragers te omzeilen en weigert in te gaan op specifieke vragen over de seks met Lewinsky. Enkele malen neemt hij het op voor de vrouw en stelt dat zij een goed karakter heeft. Enkele malen raakt hij geïrriteerd over het optreden van Starrs medewerkers en haalt hij naar hen uit. Van echte woede-aanvallen, waarover geruchten de ronde deden, is niets te zien. Clinton begon zijn verhoor met een korte verklaring, waarin hij toegeeft “onbetamelijk intiem contact” met Lewinsky te hebben gehad.

Van het handjevol politici dat gisteren in Washington was, zei de Republikeinse leider senator Trentt Lott dat de band geen verrassingen toonde. Zijn partijgenoot Charles Canady, die lid is van de juridische commissie van het Huis, die een aanbeveling over de impeachment moet doen stelde dat de band het schipperen van Clinton toont. Canady: “De president kent de verplichting om de waarheid te spreken. Wij moeten gaan uitmaken of hij dat ook deed.”

Het Amerikaanse publiek reageerde op de vertoning met scherts, irritatie of steun. Op de Internet-site meldde iemand dat nu Clinton stelt dat orale seks geen seks is, prostituees niet bang meer hoeven zijn voor arrestatie. Fascinerend, was de reactie van een moeder in Hartford (Connecticut). “Het is net of je naar een botsing zit te kijken. Gruwelijk. Wat ze de president aandoen. Gezien het persoonlijke aspect van de zaak gaan ze veel te ver in hun vragen.” Maar een man in Los Angeles noemde Clinton 'lachwekkend' en een ander vond dat hij zichzelf “helemaal heeft vastgepraat. Zijn hele presidentschap is een grote leugen gebleken.”

In Nederland waren er vierhonderdduizend kijkers meer dan normaal op een maandagmiddag. De extra kijkers waren als volgt over de zenders verdeeld: 48 procent bij de NOS op Nederland 2; 20 procent voor RTL 5; 42 procent bij SBS 6 en CNN 7 procent. Andere zenders trokken nog 5 procent. Dat het totaal meer is dan 100 procent komt omdat kijkers tussen zenders zapten, aldus de NOS.

Verder op pagina 5: - Clinton slechte getuige - Zenders willen scoren - 'Peepshow' wekt verontwaardiging Pagina 11: - De sloop van een politicus - Conservatief Amerika wint bij desinteresse burger

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden