Bilderberg: achterkamertjespolitiek extravaganza

Onder zware bewaking en met demonstranten ging vandaag de Bilderbergconferentie van start. Beeld Getty Images
Onder zware bewaking en met demonstranten ging vandaag de Bilderbergconferentie van start.Beeld Getty Images

Er is democratie, er is autocratie, er is kapitalisme én er is de Bilderberggroep. Een clubje van de meest invloedrijke mensen uit de westerse wereld die een paar dagen met elkaar op de hei gaan zitten om de wereldzaken bespreken. Dat gaat al 63 jaar zo, en niemand die ooit hoort wat er precies is gezegd.

Vanaf vandaag tot zondag wordt de jaarlijkse conferentie gehouden in het Oosterijkse Telfs-Buchen. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde gisteren dat minister-president Mark Rutte en prinses Beatrix aanwezig zullen zijn. Andere vooraanstaande Nederlanders die hun opwachting maken zijn Ben van Beurden van Shell, DNB-president Klaas Knot, Louise Fresco van Wageningen Universiteit en professor Victor Halberstadt. In totaal zijn er 140 deelnemers, die afkomstig zijn uit politiek, bedrijfsleven, industrie en media.

Het was prins Bernhard die in 1954 het initiatief nam voor de eerste bijeenkomst. Door het geheime en exclusieve karakter van de bijeenkomsten zouden mensen met verschillende achtergronden en opvattingen eerder geneigd zijn deel te nemen en zonder ballast te spreken. Deelnemen kan alleen op uitnodiging en wat de criteria zijn om er één te ontvangen is onduidelijk.

Wereldheerschappij

Het geheime karakter van de bijeenkomsten leidt al jaren tot speculatie en complottheorieën. Volgens critici worden er besluiten genomen buiten de democratie om. Achterkamertjespolitiek extravaganza, zeg maar. Er wordt zelfs gefluisterd dat de Bilderberggroep uit is op wereldheerschappij: een globale Bilderbergdictatuur.

Wat er precies gebeurt achter de gesloten deuren van de conferentie zal onduidelijk blijven, maar de komende dagen zullen de invloedrijke westerse gasten veel tijd met elkaar doorbrengen, netwerken en ideeën uitwisselen. Op de agenda staan zaken als kunstmatige intelligentie, cybersecurity, chemische wapens, Griekenland, Rusland, verkiezingen in de Verenigde Staten, etc.

Toch zal elke deelnemer na de conferentie terug moeten naar zijn eigen land om de plannen die worden gemaakt via de normale wetten van politiek en economie ten uitvoer te brengen. Zo'n vaart zal het dus niet lopen met de wereldheerschappij.

Grafische weergave van alle betrokkenen van de Bilderberggroep. Beeld nwotoday.com
Grafische weergave van alle betrokkenen van de Bilderberggroep.Beeld nwotoday.com
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden