Bijzondere vlucht: per boot weg uit N-Korea

INCHEON - Na een boottocht van twee dagen hebben 21 Noord-Koreanen gisteren voet aan Zuid-Koreaanse wal gezet. Zuid-Korea vreest dat er een exodus op gang kan komen uit het noorden.

De 21 leden van drie verschillende families waren zaterdag met een vissersboot vertrokken vanuit een Noord-Koreaans dorpje bij de grens met China. De overlopers, onder wie tien kinderen, verkeerden in goede gezondheid. Seoul liet weten de 21 bootmensen, zoals de groep door de Zuid-Koreaanse media wordt genoemd, te verwelkomen.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten waarschuwden echter ook dat een exodus op gang kan komen als blijkt dat de Noord-Koreaanse grenscontrole is verzwakt. Het is voor het eerst in vijf jaar dat een groep Noord-Koreanen over zee de zuiderburen weet te bereiken. De vluchtelingen zijn uitgebreid ondervraagd over hoe hun vlucht uit Noord-Korea mogelijk was.

Veel Noord-Koreanen willen weg vanwege de armoede en onderdrukking in hun land. Ongeveer zeshonderd overlopers zijn dit jaar in Zuid-Korea aangekomen, maar altijd over land of via ambassades in het buitenland. Als er een grote vluchtelingenstroom op gang komt, zal Zuid-Korea dat financieel en sociaal niet kunnen dragen, zo stelde de oppositie gisteren. Analisten vrezen dat de overlopers de verhouding tussen de Korea's zal verslechteren.

Overigens zijn Japan en Noord-Korea gisteren overeengekomen met spoed een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van tientallen Japanners in de jaren zeventig en tachtig. Japan zegt dat Noord-Korea de vermisten heeft ontvoerd ten behoeve van de training van Noord-Koreaanse geheim agenten in de Japanse taal en cultuur. Pyongyang ontkent de beschuldigingen van Tokio en zegt dat het Noord-Koreaanse Rode Kruis de Japanners zoekt als vermiste personen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden