Bijzondere super vecht voor bestaan

Winkel in Oostwold draait op gehandicapten en vrijwilligers, maar voor hoe lang?

REPORTAGE | ELLIS ELLENBROEK | OOSTWOLD

Het personeel is net weg. De cliënten van De Zijlen, centrum voor verstandelijk gehandicapten in Tolbert, zijn halverwege de middag opgehaald door hun busje. De laatste uren voor sluitingstijd staan twee vrijwilligers uit het dorp achter de kassa van supermarkt De Gave Super in Oostwold.

De bijzondere winkel is vorige maand open gegaan. Met bijzonder personeel en op een ongewone locatie. De super zit in het splinternieuwe multifunctionele dorpsgebouw De Gave Borg. Daar zitten ook twee basisscholen, een crèche en sportclubs.

"De Gave was een riviertje dat hier vroeger stroomde", verklaart bedrijfsleider Age Wynia van De Gave Super, die onder de Attentvlag vaart, onderdeel van Spar.

Oostwold, dorp van 250 gezinnen niet ver van Tolbert, had geen winkel meer en wilde er dolgraag een terug. De inwoners bedachten dat het misschien zou kunnen met vrijwilligers en gehandicapten. Age Wynia werd ingeschakeld voor advies.

Wynia, bijna zeventig, was eigenaar van verschillende supermarkten in de buurt. Gecharmeerd van het initiatief zette hij zijn schouders eronder. "Een hele klus. Ik heb zelf de vloertegels en de inventaris uitgezocht, de koelinglayout gedaan, een schappenplan gemaakt. Ik werk al weken tachtig uur."

Eerdaags draagt hij de zaak over aan een jongere bedrijfsleider, de enige kracht die bij Gave Super betaald wordt. Vanmiddag vult zijn opvolger vakken. Wynia jut hem een beetje op.

De grote koelcel wordt gedeeld met de sportkantine in het complex. De gangpaden zijn extra breed om de cliënten van De Zijlen flink wat bewegingsruimte te geven. Acht vonden er een baantje bij de Attent. Met hulp van de begeleider die hen vergezelt kunnen ze het prima aan. De een vult bij, de ander veegt, een derde staat achter de kassa. En als er even iemand niks te doen heeft, wordt er soms een vak weer leeggehaald en opnieuw ingepakt. Wynia geeft toe: "Ik moet wel eens op mijn tong bijten als het wat langzaam gaat, maar ik kan me aardig goed beheersen. Ik ben gelukkig wat ouder en geduldiger geworden."

Roelfiena Renkema profiteert ook van de brede gangpaden. Ze doet boodschappen in haar scootmobiel, een mandje voorop. Renkema koopt haast alles wat ze nodig heeft bij de nieuwe Attent. Klant Manon Menting heeft lang op deze winkel gewacht. Toch gaat zij er alleen heen voor de vergeten boodschappen.

Wynia: "Als men alleen voor vergeten boodschappen komt, gaan we het niet redden. Dan ben ik bang dat we over drie maanden dicht zijn." Zijn ervaring tijdens de eerste weken is gelukkig anders. "We zijn wel ietsje duurder, daar draai ik niet omheen. Maar een ritje naar de dichtstbijzijnde supermarkt van Leek of Hoogkerk kost ook geld."

Het lukt alleen als volwaardige winkel, dus geen kampwinkeltje, heeft Wynia gezegd. Dus is De Gave Super zes dagen open van 's morgens vroeg tot 's avonds. Er zijn vijfduizend artikelen te koop en fatsoenlijke verswaren.

De Spar levert de goederen, maar heeft volgens Wynia weinig fiducie in de dorpswinkel. "Ze hebben gezegd dat het niet levensvatbaar is. Ook niet met mij erbij. Maar met mij erbij gaven ze het wel iets meer kans."

Dorpelingen franchisehouder
De dorpelingen van Oostwold hebben een coöperatie opgericht. Samen zijn ze franchisehouder van hun eigen supermarkt. Deelnemende huishoudens legden elk 99 euro in. Als de Gave Super winst gaat maken vloeit die terug naar de bewoners. Boodschappen doen bij de winkel wordt daardoor aantrekkelijk. Bedoeling is dat de aandeelhouders ook een pasje krijgen waarmee ze vijf procent korting krijgen op hun aankopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden