Bijzondere plantjes tellen op de bloeiende heide

Wie het leuk vindt om de heide in te gaan en miniplantjes als stekelbrem op te sporen, kan deze nazomer aan de bak. Tot eind september loopt er een project om planten in heidegebieden in kaart te brengen. Er zijn nog vrijwilligers nodig. Nu de struikhei volop in bloei staat is het een mooie tijd voor een veldbezoek. Het onderzoek is een samenwerking van stichting Floron en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eigenlijk weet de plantenclub Floron nog lang niet genoeg over de hei: welke soorten er precies voorkomen en of die talrijk zijn of misschien wel dreigen uit te sterven. En natuurorganisaties moeten eerst weten wat er allemaal groeit en bloeit, voordat ze gericht beheer kunnen toepassen en bijzondere soorten kunnen beschermen.

Vrijwilligers, vanzelfsprekend met enige plantenkennis, kunnen zich melden op de site van Floron. Daar kiezen ze een voorgeselecteerd gebied, van steeds een kilometer lang en een kilometer breed, een zogenoemd kilometerhok.

Bij dit onderzoek gaat het vooral om de trefkans: de kans dat je soorten bij een relatief kort bezoek aantreft. Vandaar dat het tellen en noteren moet gebeuren binnen vier uur. Behalve van de stekelbrem verwacht Floron melding van karakteristieke heidesoorten als kruipbrem en klein warkruid.

Meer informatie is te vinden op www.floron.nl. Onder het kopje 'meedoen' staat de optie 'Het nieuwe strepen'. In het 'protocol' staat vervolgens precies beschreven hoe de vrijwilligers te werk moeten gaan. De streepmethode is een nieuwe manier van inventariseren. Na het onderzoek in droge heide en stuifzand, zullen onderzoekers de methode waarschijnlijk ook op andere natuur gaan toepassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden