Bijzondere herauten bij inhuldiging Willem-Alexander

Robbert Dijkgraaf is één van de herauten Beeld anp
Robbert Dijkgraaf is één van de herautenBeeld anp

Willem-Alexander heeft vijf 'bijzondere' Nederlanders gevraagd om bij zijn inhuldiging als koning op te treden als heraut van wapenen of als koning van wapenen. Het gaat om mensen die excelleren in hun vakgebied en die dat door hun manier van werken ook toegankelijk hebben gemaakt voor een groot publiek, aldus de toelichting op de keuze.

De herauten kondigen na afloop van de plechtigheid in de Nieuwe Kerk buiten op de Dam aan dat de koning is ingehuldigd. De keuze van herauten en koningen der wapenen is een hele andere dan de keuze die koningin Juliana (1948) en koningin Beatrix (1980) maakten bij hun inhuldiging. Toen waren het vooral vertegenwoordigers van het voormalig verzet en oorlogshelden die werden gevraagd om in de stoet van Paleis naar Nieuwe Kerk mee te lopen.

Willem-Alexander koos voor een mix uit de samenleving, met een wetenschapper, militair, astronaut, ambtenaar en Olympisch medaillewinnaar. Nieuw is dat in het cortege dit keer ook het Statuut voor het Koninkrijk wordt meegedragen, naast de Nederlandse Grondwet.

De drie gekozen herauten zijn amazone Anky van Grunsven, Renée Jones-Bos (secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken), en Robbert Dijkgraaf, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Koning der wapenen zijn generaal b.d. Peter van Uhm, tot voor kort commandant der strijdkrachten, en André Kuipers. Het Statuut wordt meegevoerd door Jaime Saleh (minister van Staat en oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen) en de Grondwet wordt gedragen door Herman Tjeenk Willink, tot vorig jaar vicepresident van de Raad van State.

De functie van heraut en koning der wapenen is tegenwoordig louter ceremonieel. De oorsprong is Middeleeuws. Herauten waren vorstelijke boodschappers en de opperheraut werd koning der wapenen genoemd omdat hij tevens werd belast met het registreren en bijhouden van de adellijke familiewapens en wapenschilden. In de Nederlandse Republiek hadden herauten alleen een taak bij de begrafenissen van de stadhouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden