Bijzonder onderwijs / Bisschoppen: minder katholieke scholen

AMSTERDAM - Katholieke scholen die nauwelijks nog katholiek zijn, zouden hun identiteit moeten opgeven. Dat zei kardinaal Simonis gisteren bij zijn presentatie van een nota over de toekomst van het katholiek onderwijs.

Veel scholen onderscheiden zich nog nauwelijks van een openbare of protestants-christelijke school. De bisschoppen gaan niet precies voorschrijven wat een echte katholieke school is, maar willen wel dat scholen serieus nadenken over hun identiteit. Een aantal kan dan zelf besluiten de benaming 'katholiek' te schrappen.

De bisschoppen doen verschillende voorstellen waarmee scholen die wel door willen gaan, hun 'levensbeschouwlijke verlegenheid' kunnen overwinnen. Zo zouden directeuren er bij elke nieuwe vacature op moeten letten of er nog voldoende leerkrachten zijn met een katholieke achtergrond.

De katholieke lerarenopleidingen zouden studenten na een speciaal programma een certificaat 'leraar katholiek onderwijs' kunnen geven. Nu bestaat iets dergelijks alleen op de pabo's.

Een speciale commissie gaat zich buigen over de vraag hoe katholieke scholen moeten omgaan met moslimleerlingen. ,,Hun aanwezigheid verzwaart onze opdracht om de identiteit waar te maken'', zei Simonis. Maar katholiek onderwijs kan volgens hem 'een goed instrument' voor de integratie van allochtonen zijn.

Hulpbisschop De Jong van Roermond vindt het geen goed idee als rk-scholen met veel moslimleerlingen bijvoorbeeld Goede Vrijdag als vrije dag inruilen voor het suikerfeest.

,,Als een school de identiteit wil bewaren, moet ze volhouden om de christelijke feesten gestalte te geven, zonder niet-katholieke leerlingen te dwingen die mee te maken.'' Het katholiek onderwijs is er volgens hem niet om leerlingen het katholieke geloof ,,door de strot te duwen''.

De bisschoppelijke brief is een reactie op een enquête uit 1999 onder katholieke scholen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden