Bijzonder: Hubble ziet aanwijzingen voor exoplaneten in sterrencluster

Artists conception van de brokstukken bij de witte dwerg Beeld NASA/ESA
Artists conception van de brokstukken bij de witte dwergBeeld NASA/ESA

Ruimtetelescoop Hubble heeft een nieuwe ontdekking gedaan: er zijn aanwijzingen voor exoplaneten te zien in een sterrencluster - een groep dicht bij elkaar liggende sterren.

In Monthly Notices of the Royal Astronomical Society beschrijft een team van astronomen hoe de Hubble stukken silicium zag in de sterrencluster Hyades. Silicium is een belangrijk bestanddeel van aarde-achtige planeten. Waarschijnlijk zijn de brokstukken brokstukken van asteroïden, zoals die ook in ons zonnestelsel tussen Mars en Jupiter veel voorkomen.

De ontdekking is bijzonder, omdat de zoektocht naar planeten in sterrenclusters tot nu toe niet heel succesvol is; van de 800 ontdekte exoplaneten liggen er slechts vier in een sterrencluster. Dat komt doordat sterrenclusters vaak erg actief zijn; de sterren branden fel en spuien vaak 'zonneflitsen' uit, waardoor de omgeving van de clusters moeilijk te bekijken is.

Om dit probleem te omzeilen richtte dit onderzoek zich op een paar witte dwergen in de cluster. Dat zijn sterren die het grootste gedeelte van hun energie al hebben verbruikt en daardoor rustiger zijn - en dus beter te observeren.

Naast silicium is er ook koolstof ontdekt, waardoor het nog waarschijnlijker is dat de ontdekte brokstukken van een asteroïde afkomstig zijn. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de cluster een aantal hele planeten om zich heen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden