Bijwerkingen van medicijnen soms onvoldoende onderzocht

Onderzoeker Ton de Boer: Meer zekerheid kost tijd en geld

Van onze redactie wetenschap

Van nieuwe medicijnen, bedoeld voor chronisch gebruik, is vaak niet goed bekend wat hun werkzaamheid en bijwerkingen zijn op de langere termijn. Van de 84 middelen voor hart- en vaatziekten, diabetes en astma, die tussen 2000 en 2010 in Europa zijn goedgekeurd, zijn er zestien op kleinere patiëntgroepen getest dan de regels voorschrijven. Dat schrijven Utrechtse farmaco-epidemiologen in vakblad PLOS Medicine.

"Het is natuurlijk altijd te weinig", zegt Ton de Boer, hoogleraar farmacotherapie en een van de onderzoekers. "Je zult nooit vooraf alle bijwerkingen weten. Als je dat niet accepteert, komt er nooit een nieuw medicijn op de markt."

Volgens de Europese regels moeten medicijnen voor langdurig gebruik bij minimaal duizend patiënten worden getest, waarvan minimaal zes maanden bij driehonderd patiënten en minimaal een jaar bij honderd patiënten. Ruim 15 procent van de nieuwe middelen voldeed de afgelopen tien jaar niet aan die laatste twee normen. Dat klinkt verontrustend, maar De Boer ziet dat genuanceerder. "Soms, zoals bij de ziekte van Pompe, zijn er domweg te weinig patiënten om aan die normen te voldoen. Maar bij Vioxx, een pijnstiller die in 2004 van de markt is gehaald, kon je weten dat er veel gebruikers zouden zijn en zou de groep veel groter moeten zijn."

Meer zekerheid kost tijd en geld, zegt De Boer. Hij vindt dat er een discussie moet komen over de mate van onzekerheid die acceptabel is bij de toelating van een nieuw medicijn. "Na de introductie stopt het onderzoek vaak. Wij bepleiten dat het langer doorgaat. Houd systematisch meldingen van ongunstige effecten bij. En grijp in als de balans later naar de verkeerde kant doorslaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden