Bijwerkingen omstreden vaccin opnieuw onderzocht

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gaat zich opnieuw verdiepen in het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Nadat er in Scandinavië onrust ontstond door een toename van vage klachten die mogelijk bijwerkingen van de inenting zijn, heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (Ema) besloten het medicijn opnieuw te gaan beoordelen. "Hoewel we nooit een verband hebben kunnen vinden tussen het vaccin en de klachten, is het besluit van Ema een reden om nogmaals naar de Nederlandse klachten te kijken", aldus directeur Agnes Kant.

De inenting tegen het humaan papillomavirus (hpv), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, werd begin 2009 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien worden alle meisjes vanaf twaalf jaar opgeroepen de prik te halen. Het hpv-vaccin is omstreden, omdat het succes van de injectie betwist wordt.

Tot 2013 kreeg het Lareb 31 klachten over de injectie. De meisjes waren langdurig vermoeid, en hadden vaak last van flauwvallen en duizeligheid. Het bijwerkingencentrum bracht de meldingen in kaart, maar vond geen directe relatie met het vaccin. Sindsdien heeft het Lareb het medicijn gecontroleerd.

Nu zal er opnieuw diep ingegaan worden op de inmiddels 49 meldingen. "Om alles op een rijtje te zetten gaan we terug naar de melders", stelt Kant. "Misschien is er inmiddels in veel gevallen een andere oorzaak gevonden, misschien niet. Maar ook dat is belangrijke kennis." Dat vage klachten als vermoeidheid sowieso vaak voorkomen bij pubermeisjes, maakt het volgens de directeur lastig om een patroon te vinden.

Aanleiding voor de herbeoordeling van Ema en Lareb is de huidige discussie in Scandinavië. Daar wordt het vaccin in verband gebracht met het zogenoemde 'complex regionaal pijnsyndroom', een aandoening van chronische pijn die de ledematen treft, en het posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom, waarbij het hartritme op abnormale wijze omhoog gaat na te gaan zitten of op te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden