Bijval voor nieuwe korpschef van de Nationale Politie

'Blij dat er meer verantwoordelijkheid komt op lokaal niveau'

De plannen van de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, getuigen volgens politiesocioloog Willem van Es van lef. "Politieblauw moet weer uit het blik en aanspreekbaar worden, zodat agenten de zintuigen van de burgers kunnen gebruiken. Akerboom ziet dat in", zegt Van Es, die zelf jaren bij de politie heeft gewerkt.

Vandaag volgt Akerboom Gerard Bouman op als korpschef van de Nationale Politie. In een interview met deze krant gaf hij dit weekeinde aan dat hij de gecentraliseerde structuur 'te rigide' vindt. Hij wil meer ruimte geven aan de regionale eenheden.

"Ik ben blij dat er meer verantwoordelijkheid komt op lokaal niveau", zegt Van Es. "Dat bevordert de slagkracht van de politie: korte lijnen met het bestuur leiden tot vlotte besluiten en dus tot snellere acties."

Dat er één politieorganisatie moest komen is geen slechte keuze, vindt de politiesocioloog. Maar de manier waarop de centrale aansturing is vormgegeven is fout. "Alles gaat nu langs de korpsleiding in Den Haag. Dat vertraagt de boel enorm. Het kost bij wijze van spreken al maanden om toestemming uit de gouden torens te krijgen voor het vervangen van een toetsenbord."

Ook wijst hij erop dat de problemen op het platteland anders zijn dan in steden als Amsterdam, Rotterdam of Maastricht. "Waar het voor de ene agent belangrijk is om alles te weten op het gebied van veetransport, moet de ander juist kennis hebben over interculturele moeilijkheden", zegt Van Es. "Je kunt van bovenaf niet bezien welke problemen waar spelen. "Wat er speelt hoort de politie op straat", stelt Van Es. "Maar door de toegenomen bureaucratie is de politie daar onvoldoende meer te zien, waardoor het vertrouwen van de burger ook afneemt."

Ook politievakbond ACP is positief over de manier waarop de aanstaande korpschef zich opstelt. "Akerboom benoemt eindelijk dat er dingen anders moeten, hij heeft een realistisch beeld van de situatie", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "De reorganisatie van de politie is lang verkocht als een succesverhaal, maar bepaalde onderdelen van het plan moeten hoognodig gewijzigd worden. Er is meer maatwerk nodig, dat roepen de vakbonden al langer."

En de vraag om extra budget, die Akerboom in het interview niet uitsloot? Extra geld is onvermijdelijk, denkt politiewetenschapper Jaap Timmer. "De politie moet steeds langer werken, terwijl er minder geld beschikbaar is en de hele tent ook nog eens wordt verbouwd", zegt hij. "Tegelijkertijd zijn de zaken waarmee de politie bezig is complexer dan voorheen, denk aan de opkomende terreurdreiging in de straten van Europa en de toename van het aantal verwarde personen." Daar is meer tijd en meer geld voor nodig, stelt Timmer. "En meer ruimte, zoals ook diverse burgemeesters roepen. Op deze manier functioneert de politie niet, we moeten terug naar relatief autonome teams, waarin wijkagenten op lokale vraagstukken kunnen inspelen. Dat is cruciaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden