Bijval voor felicitaties Ahmadinejad aan Obama

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft een uitnodiging van zijn Iraakse ambtgenoot Jalal Talabani om Irak te bezoeken aanvaard. Dit meldde woensdag de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Labeed Abawi. ANP Photo (ANP Photo) Beeld
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft een uitnodiging van zijn Iraakse ambtgenoot Jalal Talabani om Irak te bezoeken aanvaard. Dit meldde woensdag de Iraakse onderminister van Buitenlandse Zaken Labeed Abawi. ANP Photo (ANP Photo)

De felicitaties die de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad donderdag aan Barack Obama stuurde voor diens verkiezingsoverwinning kunnen in Iran op goedkeuring rekenen. Verschillende kranten noemden het gebaar een mogelijke opening.

Het was de eerste keer sinds de Iraanse Revolutie en de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel in Teheran in 1979 dat een Iraanse leider zijn felicitaties liet uitgaan naar een nieuwgekozen Amerikaanse president. De betrekkingen tussen beide landen zijn de laatste tijd bovendien danig bekoeld vanwege het Iraanse atoomprogramma en het Amerikaanse vermoeden van Iraanse steun aan strijders in Irak.

De staatskrant Khorshid zei dat door de felicitatieboodschap van Ahmadinejad 'het incorrecte beeld van de Verenigde Staten' dat de Iraanse president niet open zou staan voor de rest van de wereld, in scherven valt. De onafhankelijke krant Etemaad was minder fel in zijn retoriek en noemde de boodschap 'een belangrijke mogelijkheid voor beide kanten'. Volgens de eveneens onafhankelijke Etemad-e Melli verwacht de perschef van Ahmadinejad dat Obama 'zo vlug mogelijk een waardig antwoord geeft'.

Obama liet vrijdag weten de felicitaties te hebben ontvangen en 'gepast' te zullen reageren. Welk beleid hij met betrekking tot Iran wil gaan voeren wilde hij niet kwijt. Wel noemde hij Irans veronderstelde pogingen een kernwapen te fabriceren onacceptabel.

In Iran was ook kritiek op Ahmadinejads gebaar jegens Obama te bespeuren. Met name conservatieve kranten en parlementsleden vonden dat het Iran zwak doet lijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden