Bijval voor Amerika van bondgenoten, Poetin is boos

President Donald Trump geeft een verklaring nadat hij het bevel gaf voor een luchtaanval op een legerbasis in Syrië.   Beeld AFP
President Donald Trump geeft een verklaring nadat hij het bevel gaf voor een luchtaanval op een legerbasis in Syrië.Beeld AFP

Bondgenoten van de Verenigde Staten hebben vrijdag positief gereageerd op de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis van afgelopen nacht. Landen die de Syrische president Assad steunen veroordelen de aanval. 

Het Kremlin, dat Assad steunt, waarschuwde dat het Amerikaanse optreden negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen Washington en Moskou. Rusland ziet de Amerikaanse aanval volgens een woordvoerder als “agressie tegen een soevereine natie” en een schending van het internationaal recht. Moskou gelooft volgens de woordvoerder niet dat het regime van president Assad beschikt over chemische wapens. De Russen zeggen verder dat het Amerikaanse optreden een obstakel opwerpt bij het vormen van een internationale coalitie om terrorisme te bestrijden. Lavrov, de Russische minister van buitenlandse zaken, zei dat hij hoopt dat de relatie tussen Rusland en de VS niet onherstelbaar beschadigd is. "Het doet me denken aan de situatie in 2003 toen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, samen met een aantal van hun bondgenoten Irak aanvielen."

Ook Iran hekelde de Amerikaanse aanval. Het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over een destructieve en illegale beschieting. “Het zal de situatie in Syrië en de regio nog complexer maken”, zei een woordvoerder van het ministerie.

Raketaanval VS op Syrische basis bij Homs.  Beeld ANP
Raketaanval VS op Syrische basis bij Homs.Beeld ANP

Steun en begrip

Minister Koenders van buitenlandse zaken heeft begrip voor de aanval van Trump, maar steunt de actie niet. "Het belangrijkste is dat dit moet bijdragen aan een terugkeer naar de onderhandelingstafel." Hij benadrukte bovendien dat het een bescheiden aanval was, en dat ook het Syrische regime dat zo lijkt op te vatten.

De Amerikaanse president Donald Trump krijgt ook steun van belangrijke NAVO-bondgenoten als Turkije, Frankrijk en Groot-Brittannië en bevriende landen als Australië, Japan en Saudi-Arabië. Die laatste sprak over een moedig besluit van Trump en zei dergelijke aanvallen volledig te steunen. De Britse regering noemde de beschieting van de basis een “gepaste reactie op de barbaarse aanval met chemische wapens door het Syrische regime”. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk staat ook achter de aanval. Volgens de 'EU-president' was er een reactie nodig op de 'barbaarse aanvallen met chemische wapens'.

Vergelijkbare geluiden klonken ook uit andere landen. “Het gebruik van chemische wapens is weerzinwekkend en moet bestraft worden omdat het een oorlogsmisdaad is”, zei de Franse minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault. Ook Turkije, dat zelf met troepen aanwezig is in Syrië, juicht de Amerikaanse raketaanval toe. Vicepremier Numan Kurtulmus zei in een interview met Fox TV dat de internationale gemeenschap een vuist moet maken tegen het regime van Assad. “Zoals onze president duidelijk heeft gezegd: we willen daden zien en niet alleen woorden”, zei Kurtulmus.

Rusland wil zitting VN-Veiligheidsraad

Rusland wil dat de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomt om de Amerikaanse raketaanval in Syrië te bespreken. Het optreden van de Verenigde Staten is volgens het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken een bedreiging voor de wereldwijde veiligheid. Het departement stelde in een verklaring dat de Amerikaanse raketaanvallen al voor het incident in de provincie Idlib waren voorbereid. Daar kwamen dinsdag tientallen mensen om het leven door een vermeende gifgasaanval. Eerder sprak Rusland zijn veto uit over een conceptresolutie van de Veiligheidsraad waarin de aanval op Idlib veroordeeld wordt.

Lees ook: Trump kiest met beschietingen de weg waar Obama voor terugschrok

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden