Bijtende kritiek op World League

Over vier toernooien uitgesmeerd evenement lijkt eerder wurgende molensteen dan reddende engel

ROTTERDAM - Wordt de World Hockey League de reddende engel die de sport op de olympische kaart houdt, of is het megatoernooi een wurgende molensteen? De aanhangers van de eerste opvatting vragen om geduld, de anderen wijzen op de vele minpunten.

Bijvoorbeeld op de onduidelijkheid van het evenement. Wie dacht dat het toernooi in Rotterdam vergelijkbaar is met de prestigieuze Champions Trophy, kwam bedrogen uit. Het ging om het derde in een serie van vier toernooien. De Nederlandse vrouwen verloren zaterdag van Duitsland, maar krijgen in december in de finaleronde een herkansing in Argentinië.

Zelfs de organisatie verslikte zich in eigen onduidelijkheid. In Rotterdam werd pas gedurende het evenement duidelijk wie zich precies kwalificeerden voor het finaletoernooi. Om meteen de lijst bezwaren af te maken: er kwam dagenlang amper publiek naar merendeels overbodige poulewedstrijden (elk land plaatste zich toch wel voor de kwartfinales). Uitslagen als 10-0, 8-1 en zelfs 19-0 waren antireclame. Nationale competities komen door de uitbreiding van de internationale kalender in de knel. En het evenement is zo verliesgevend dat een 'groot' land als Duitsland van organisatie heeft afgezien, zodat een solide basis allerminst is gegarandeerd.

Vooropgesteld, de internationale hockeyfederatie (FIH) moest een list verzinnen om een bedreiging af te wenden. Al jaren wordt gewaarschuwd dat veldhockey, in tegenstelling tot het internationaal veel grotere ijshockey, een bedreigde olympische soort is. Dit jaar bleek dat in de praktijk; de sport stond op de lijst kandidaten die voor 2020 op het olympisch programma plaats moeten maken.

Maar de hockeywereld kwam met de schrik vrij, zij het voor even. Zaterdag zei scheidend IOC-voorzitter Jacques Rogge in NRC Handelsblad: "Hockey voldoet niet aan alle eisen die het IOC aan een olympische sport stelt. Een veeg teken; de positie van hockey is niet ijzersterk." Na de Spelen van London werd hockey er al financieel op afgerekend.

De World Hockey League moet de oplossing zijn. Een over twee jaar en vier ronden verdeelde competitie die voor elk land toegankelijk is. Het toernooi moet de belangstelling in kleine hockeylanden aanwakkeren, de kwaliteit en financiële mogelijkheden verhogen en daarmee de mondialisering van de sport bevorderen.

De kleintjes zijn er blij mee. Marc Lammers, die gisteren met het nietige België verrassend in de finale van Australië won, stelt dat kleine landen met dit toernooi "in twee jaar aan de top kunnen komen".

Dat is tekenend voor het niveau en er zit een bezwaar in: de loterijfactor. In Rotterdam stonden drie WK-tickets voor 2014 op het spel. Nederland is daarvoor als organiserend land automatisch geplaatst, zodat mannenbondscoach Paul van Ass het toernooi kon gebruiken om nieuwe spelers uit te testen. Voor de andere landen draaide alles om de kwartfinales.

Ric Charlesworth, coach van wereldkampioen Australië, noemde het belachelijk dat "je met vijf nederlagen en één overwinning naar het WK kan".

Nog bijtender was de kritiek van voormalig FIH-voorzitter en IOC-lid Els van Breda Vriesman in de Volkskrant: "Ik begrijp niet dat Nederland dit toernooi organiseert en eraan meedoet. Het lijkt me geen goede keuze. Ik ben blij dat ik het niet hoef uit te leggen." Het format ís dan ook nauwelijks uit te leggen.

De KNHB nam het verlies voor lief, het toernooi zou op het gebied van netwerken financieel veel hebben opgeleverd voor het WK van volgend jaar. Bovendien wil de bond ook het evenement van 2015 met het oog op de verdeling van olympische tickets (minimaal de eerste drie ploegen) naar Nederland halen.

Van Ass reageert daar na de tegen Nieuw-Zeeland bevochten derde plaats diplomatiek mild op. De bondscoach geeft toe dat hij de opzet aanvankelijk met argwaan heeft bekeken. "In het begin dacht ik: hier heb ik niets aan. Maar dat valt toch wel mee. We moeten ergens beginnen."

Van een loterij om olympische tickets wil hij niet weten. "Dat valt mee, er wordt wel een soort redelijkheid in acht genomen. Ook de nummer één van het EK gaat naar de Spelen, en landen die hoog op de ranking staan gaan ook. Het is wel goed dat kleine landen ook een kans hebben."

Tot die kans zich tegen de grote landen keert, zo moet worden gevreesd.

Erelid De Nooijer pleit voor duidelijkheid
Teun de Nooijer kan vanaf nu op afstand de ontwikkelingen van zijn sport gadeslaan. De 'Johan Cruijff van het hockey' nam na 214 doelpunten in 453 interlands (recordinternational) gisteren na 20 jaar internationaal hockey afscheid als actief speler. Hij werd na zijn afscheidswedstrijd met oud-internationals de eerste speler die meteen na zijn loopbaan werd benoemd tot erelid van de hockeybond.

De 37-jarige De Nooijer, driemaal uitgeroepen tot beste speler van de wereld, stopte vorig jaar na het olympisch zilver in Londen al bij Oranje. In maart kondigde de 'nummer 14' zijn afscheid bij zijn club Bloemendaal aan. Overigens sloot De Nooijer bij zijn afscheid niet uit dat hij volgend jaar in de lucratieve Indiase competitie te bewonderen is.

De Nooijer zei gisteren niet verrast te zijn dat hockey een bedreigde olympische sport is, "maar het doet wel pijn". Hij riep op tot duidelijkheid, uitgerekend op de finaledag van de vage World Hockey League.

"We moeten aan de bak, laat dit het dieptepunt zijn. Hockey moet duidelijk zijn voor de man in de straat, iedereen moet het kunnen begrijpen. Het zegt dan wel wat, dat zelfs ik niet begreep welke landen zich hier voor de finale konden kwalificeren."

"Met de World League tonen we initiatief en lef. We willen de uitdaging aangaan, maar moeten wel oppassen dat alles duidelijk blijft. Door het steeds weer aanpassen van spelregels ontstaat te veel ruis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden