Bijt die giftige tong af

'Denk maar niet dat papa je nog wil zien.' 'Je moeder maakt ons kapot.'

Keiharde woorden, uitgesproken door gescheiden ouders. De partners in kwestie hebben hen belazerd, gekwetst, verraden of misschien zelfs geslagen. Zo gaat dat helaas, ieder gestrand huwelijk trekt groeven in de ziel.

Ook in de kinderziel, zo benadrukt een gisteren gelanceerde Sire-campagne. De slogan luidt 'Wat je zegt tijdens een scheiding kan een kind voor altijd tekenen'. Op de bijbehorende posters staan beeldschone kinderen, met zo'n nare opmerking getatoeëerd op hun huid. 'Als je nu naar je vader gaat, kun je daar blijven.'

Zo, wrijf het er nog eens in. Is deze opgeheven vinger van Sire echt nodig? Weten ouders in scheiding niet allang dat ze hun kinderen zoveel mogelijk tegen de volwassen misère moeten beschermen? Dat ruzies vóór maar zeker ook ná de scheiding voor kinderen heel schadelijk zijn? Was het maar waar, zegt Ton Winkelman, voorzitter van Sire. "Een scheiding is een omgekeerde verliefdheid, er zit heel veel verbittering bij. Het lukt ouders vaak niet om het kind centraal te stellen."

Wetenschappers en therapeuten kunnen wel zeggen dat scheidingskinderen ook op lange termijn kunnen lijden onder een zogeheten 'loyaliteitsspagaat'. Dat ze onbekommerd van beide ouders moeten kunnen blijven houden. Maar ja, zíj zitten niet in het vuur van de strijd...

Dat die strijd vaak hevig is, bevestigt een onderzoek dat Sire voorafgaand aan de campagne liet uitvoeren.

Maar liefst de helft van de ondervraagde ouders en kinderen gaf aan dat de scheiding moeizaam tot zeer moeizaam was verlopen. Toch zegt twee derde van de ouders dat zij, terugkijkend op de brokstukken, het voor hun kinderen niet anders of beter hadden kunnen aanpakken.

Daaruit concludeert Winkelman dat ouders nog niet voldoende zijn doordrongen van het belang van een kindvriendelijke scheiding. "Dat het pijnlijk is om uit elkaar te gaan, dat is volstrekt begrijpelijk. Maar die ruzies, daar moeten kinderen gewoon niet bij zijn." En die scherpe tong, vol gif over de gehate ex, moeten ouders echt afbijten. "Want die woorden veroorzaken bij kinderen grote, onderhuidse problemen."

De Sire-campagne is overigens niet alleen op ouders, maar ook op omstanders gericht. Op grootouders bijvoorbeeld, die waarschijnlijk minder kwetsuren en daardoor een scherper oog hebben voor de noden van het kind.

Zij kunnen helpen, zegt Winkelman. Bijvoorbeeld door te zeggen: laat ze maar komen logeren. Dan gaan wij naar de dierentuin, als jullie elkaar zo nodig de tent uit moeten vechten.

Wim Boevink is met vakantie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden