Bijstand in natura vergroot criminaliteit

Trouw vindt dat GroenLinks op basis van oude reflexen tegenstand biedt aan het idee om een uitkering deels in natura uit te betalen (Trouw, 14 mei). Dat verwijt is onjuist. Net als de commentator zélf hebben wij grote inhoudelijke bezwaren tegen de verstrekking van bijstand in natura.

Ineke van Gent

Staatssecretaris Rutte stelt dat gemeenten om een 'voedselbon-clausule' in de nieuwe Bijstandswet hebben gevraagd. Dat is niet wat wij van wethouders en medewerkers van sociale diensten horen. De mensen uit de praktijk helpen mensen met verslavingsproblemen nu met een combinatie van drang en overredingskracht. Hun belangrijkste probleem is dat al deze voorzieningen al jarenlang in de verdrukking zitten. Terwijl Rutte de oplossing voor verslaafden in de bijstand zoekt in repressie en de harde aanpak, blijft het hulpaanbod achter bij de vraag. Het grotestedenbeleid wordt afgeknepen, verstrekking van drugs onder begeleiding is vrijwel verboden en door de bezuinigingen in de welzijnssector is er nauwelijks kans om mensen intensief te begeleiden.

In het voorstel van Rutte krijgt de Staat wel een erg grote rol in het leven van mensen. De overheid bepaalt of je geld of broodbonnen krijgt. Daarmee neemt de overheid tevens de wind uit de zeilen van maatschappelijke instellingen. Het werk van bijvoorbeeld het Leger des Heils en vele andere, al dan niet kerkelijke, instellingen dreigt daarmee onmogelijk te worden.

Het aspect van 'dwang' dat van bijstand in natura uitgaat, is weinig effectief. Zolang hulpverleners niet in staat zijn om mensen te overtuigen zich te laten behandelen, heeft een vergroting van de afhankelijkheid van verslaafden geen zin. Sterker nog, het risico is groot dat deze groep zich volledig terugtrekt en onvindbaar wordt voor de hulpverleners. Bovendien hebben wethouders en zorgverleners terecht gewezen op het risico dat de criminaliteit zal stijgen. Een echte verslaafde doet alles om in zijn behoefte te voorzien. Het intrekken van de bijstandsuitkering helpt niet om de verslaving te genezen en leidt er feitelijk toe dat verslaafden een groter deel van hun inkomen langs criminele weg zullen proberen te verkrijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden