Bijspringen?

Het New Age-centrum Oibibio en het wetenschapsmuseum New Metropolis, beide in Amsterdam, verkeren in grote financiële moeilijkheden. Zou het een verlies zijn voor de hoofdstad, voor Nederland, als ze hun deuren moeten sluiten? Moet de overheid bijspringen?

Ellen Bokkinga (23, studente Film- en televisiewetenschap, woont in Amsterdam): “Ik weet niet of dat Oibibio wel zo koosjer is. Als ik die Ronald-Jan Heijn zie, vraag ik me af of-ie te vertrouwen is. Die New Age-ideeën van hem, ik heb er niets mee. Los daarvan, als je ziet hoe druk het daar altijd is, vooral in het café, het restaurant en de winkel, dan snap ik niet dat zo'n bedrijf over de kop kan gaan. Er wordt heel veel omgezet en het is er niet goedkoop. Ik had er eens een massage. Die kostte negentig gulden.”

“Ze leverden wel kwaliteit, hoor, maar toch is dat veel geld. Misschien moeten ze efficiënter gaan werken, ze hebben wel erg veel personeel in dienst. Ik werd aan de balie door een meisje ontvangen, iemand anders bracht me naar de massageruimte, een derde kwam met een handdoek aan. Volgens mij kan dat wel iets minder. En laten ze zich richten op de activiteiten die goed lopen. Schaf die seminars en cursussen waar weinig belangstelling voor is maar af. En laten ze die ruimtes dan verhuren. Oibibio is een particulier initiatief van Heijn, dus ik zie niet in waarom de overheid zou moeten bijspringen. Als hij toch met zijn New Age-centrum wil doorgaan, dan kan dat ook elders, op een bescheidener schaal in een kleiner gebouw. Maar ik zou het wel jammer vinden, als sluiting zou betekenen dat het Oibibio-pand verloren gaat als openbare ruimte. Dat je er niet meer zomaar kunt binnenlopen.”

“Het belang van New Metropolis is veel groter. Dat heeft een educatieve functie. Het is uniek voor Nederland, daarom alleen al moet het blijven. En het gebouw is een aanwinst voor de stad, een boegbeeld van nieuwe architectuur. Maar de leiding zou veel meer aan de weg moeten timmeren. Want nu ik er zo over zit te praten, besef ik dat ik er sinds de opening niet zoveel meer over heb gehoord. Ze zouden je het gevoel moeten geven dat je het niet mag missen. Waarschijnlijk zijn ze er na de opening te veel van uitgegaan dat iedereen nu wel wist dat het bestond en er dan vanzelf op af zou komen. Maar zo werkt dat nou eenmaal niet. Zelf ben ik er ook nog nooit binnen geweest, wel buiten op die enorme trappen. Met skates. Misschien moet ik er zaterdag, op die open dag, toch maar eens naar toe.”

Koen (liever geen achternaam, 34, vliegtuigbouwer): “Ik ben geboren in Amsterdam, woon in Alkmaar, maar kom nog heel regelmatig terug. Maar in Oibibio ben ik nooit geweest. Ik heb niets met New Age, ik ben uitgesproken Old Age. Ik geloof alleen in datgene dat ik kan zien. New Metropolis heb ik ook nog nooit bezocht. Ik dacht: ik wacht wel tot ik kleine neefjes en nichtjes heb. Want ik heb nooit begrepen dat je het ook als volwassene niet mocht missen. Dat hebben ze niet over weten te brengen - terwijl ik toch geïnteresseerd ben in alles wat met techniek te maken heeft! Misschien komt dat doordat er zo veel nadruk is gelegd op het speel-aspect; daardoor denk je als volwassene dat het niet voor jou is bestemd. Omdat het het enige technische museum in Nederland is, zou de overheid het, denk ik, financieel moeten steunen. Misschien. In ieder geval een paar jaar. Want het zou toch vreemd zijn, als een modern land als Nederland helemaal geen technisch museum heeft. Als de overheid daar waarde aan hecht, moet ze zich daar sterk voor maken. Net zoals bij voorbeeld het Aviodome. Dat is er omdat men het belangrijk vindt dat er een luchtvaartmuseum is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden