Bijna vier jaar cel voor vader na dood van baby Jairo

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De rechtbank in Arnhem heeft Raul O. (26) gisteren veroordeeld tot 46 maanden cel voor de zware mishandeling en verwaarlozing van zijn acht maanden oude zoontje Jairo. Het kind stierf op 29 augustus 2010 in het ziekenhuis.

Moeder Ellen van G.(26) werd gisteren door de rechter vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie eiste tegen haar een jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij deed in de ogen van het OM onvoldoende om haar kind te beschermen. De rechter zag voor dat verwijt onvoldoende bewijs.

Baby Jairo overleed formeel aan een ontsteking na een darmperforatie. Dat letsel kon volgens artsen alleen zijn ontstaan door een harde stomp in de buik van de baby. De schouwarts vond bij nader onderzoek diverse bloeduitstortingen, een gebroken bovenbeentje en gebroken ribben. Dat letsel vormde de aanleiding voor een onderzoek naar kindermishandeling.

Het OM eiste vier jaar celstraf tegen Raul O. De man was vaak alleen thuis met zijn kind. Hij ontkent de mishandeling. Hij weet alleen dat hij een keer met de baby in zijn armen tegen een deur is gevallen. Andere blauwe plekken zouden volgens hem zijn veroorzaakt doordat het kindje toen het drie maanden was met zijn hoofd tegen de spijlen van de box viel.

De rechter vindt dat de man ook straf verdient, omdat hij zijn kind in een hulpeloze toestand heeft gebracht door hem de nodige medische zorg te onthouden.

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat de zaak lang heeft voortgesleept. In eerste instantie verwierp de rechtbank de zaak omdat het OM en de politie fouten hadden gemaakt. Het gerechtshof besloot later dat er toch een vonnis moest komen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden