Bijna verdubbeling aantal wanbetalers van alimentatie

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal mensen dat de kinder- en/of partneralimentatie niet meer betaalt is sinds 2008 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) waar de datanieuwsdienst LocalFocus over beschikt.

In 2008 meldden 7.706 ex-partners bij het LBIO dat ze geen of onvoldoende alimentatie kregen van hun ex. In 2014 kwamen er maar liefst 14.512 verzoeken binnen: bijna twee keer zoveel.

Het LBIO is een bureau dat door de overheid is aangewezen om bij achterstallige alimentatie te bemiddelen en eventueel over te gaan tot inning van de achterstand en de alimentatie.

Hoewel het aantal aanvragen in 2014 nog steeds bijna 90 procent hoger lag dan in 2008, nam het wel iets af ten opzichte van 2013. Volgens het LBIO komt het doordat ze sinds vorig jaar een adviesfunctie hebben om mensen voor te lichten over hun aanvraag. Daardoor dienen mensen bewuster een aanvraag in en is het aantal wat afgenomen.

In het Overijsselse Staphorst was in 2013 niemand die zijn alimentatieverplichtingen niet nakwam. Relatief veel wanbetalers waren er in de gemeenten Gennep (Limburg), Spijkenisse (Zuid-Holland) en Bellingwedde (Groningen). In deze gemeenten zijn respectievelijk 17,8, 17,7 en 16,5 inwoners met een betalingsachterstand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden