Bijna te koud om te werken in de bouw en de binnenvaart

Schaatsers wagen zich op het ijs van de Amsterdamse Keizersgracht. Beeld ANP
Schaatsers wagen zich op het ijs van de Amsterdamse Keizersgracht.Beeld ANP

De vorst levert prachtige plaatjes op, maar zorgt ook voor problemen. Auto's wilden niet starten, waterleidingen bevroren.

Redactie Trouw

Nog nooit sinds het begin van de weermetingen was het op 1 maart zo koud. De laagste maximumtemperatuur werd op de eerste dag van de meteorologische lente gemeten op Terschelling: daar werd het donderdag niet warmer dan -3,7 graden, meldde Weeronline.

Het wegdek bij de Van Brienenoordbrug raakte beschadigd door de vorst. Richting Rotterdam voerde Rijkswaterstaat een spoedreparatie uit. In de Heinenoordtunnel (A29) en de Drechttunnel (A16) had het verkeer te maken met veel ijsvorming. De Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag was lange tijd afgesloten na een lekkage die de weg in een ijsbaan veranderde.

Waterleidingen

Door de strenge vorst bevroren op honderden plaatsen in Nederland waterleidingen. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters.

Bij de klantenservice van Vitens, met 5,6 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf, stond de telefoon de hele dag roodgloeiend. "Zorg dat de ruimte waar de watermeter zich bevindt warm blijft. Laat bijvoorbeeld af en toe de gangdeur openstaan, controleer goed op tochtgaten en pak de meter in met een deken of bubbeltjesplastic", adviseert de woordvoerster van Evides.

Ondanks de inzet van ijsbrekers eerder op de dag op het Markermeer werd gisteren een vaarverbod afgegeven op de hoofdvaarweg tussen Amsterdam en Lelystad. "Door de harde oostenwind was het niet te doen om het ijs steeds open te breken", zegt Peter de Wit, landelijk coördinator ijsbestrijding van Rijkswaterstaat. doorbreken. Binnenvaartschepen kwamen door opgehoopte ijsschotsen steeds verder vast te liggen en de ijsbrekers, boten met puntige voorkant, werden ingezet om het harde ijs te breken.

Zinken

"Uiteindelijk kan het ijs, dat een enorme kracht heeft, zo op een schip drukken dat er een lek kan ontstaan. Waardoor in het slechtste geval een schip kan zinken", zegt De Wit. Door de kou en de wind kwamen zo veel schepen in de problemen dat Rijkswaterstaat minimaal tot vrijdagochtend een vaarverbod heeft afgekondigd, ook voor de Randmeren.

De ANWB Alarmcentrale en de Wegenwacht beleven topdrukte door het grote aantal pechgevallen. Volgens een woordvoerder kampen automobilisten vooral met startproblemen en vastgevroren handremmen.

Veel bouwbedrijven laten hun personeel ondanks de extreme kou gewoon doorwerken. Dat meldt de FNV, die zegt veel telefoontjes te krijgen van klagende bouwvakkers. De bond wil in de cao vastleggen dat bouwplaatsen voortaan op slot gaan bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager.

Lees hier meer over de ijspret. En hier de overzichtskaart waar geschaatst kan worden op natuurijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden