Bijna negen miljard dollar boete voor BNP Paribas

Franse bank bestraft voor financiële transacties met Soedan, Iran en Cuba

Een boete van 8,97 miljard dollar. Een verbod van een jaar om bepaalde dollartransacties uit te voeren. Dertien bank-medewerkers die de laan uit moeten, onder wie een lid van de raad van bestuur. En, last but not least, een schuldigverklaring.

De Franse bank BNP Paribas weet inmiddels dat het niet handig was om tegen de Amerikaanse regelgeving in, tussen 2002 en 2009 toch financiële transacties te doen met Soedan, Iran en Cuba. Het kost de Franse bank de hele brutojaarwinst over 2013 (6 miljard euro) plus nog ruim een half miljard euro daarbij.

Ondanks die kapitale boete reageerden beleggers opgelucht op de bereikte schikking tussen de bank en de Amerikaanse justitie: de koers van BNP Paribas steeg gisteren met 4 procent. Na maandenlange onzekerheid over de hoogte van de boete (eerst gingen er geruchten dat die boete 1 miljard dollar zou bedragen, later werden bedragen genoemd van 10 miljard dollar of meer) staat nu tenminste vast waar de Franse bank aan toe is. Vaststaat nu ook dat BNP Paribas het eerder beloofde dividend over 2013 gewoon aan zijn aandeelhouders zal uitbetalen en dat het over 2014 hetzelfde dividend levert.

Toch zal de kapitale boete - de hoogste die een Europese bank ooit kreeg in de Verenigde Staten - de gemoederen nog wel een tijdje bezighouden.

Het was niet voor niets dat de Franse president Hollande en zijn minister van buitenlandse zaken Fabius zich met de kwestie bemoeide en dat Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, de hoogte van de boete 'buitensporig' noemde. Europese politici, zelfs Franse, plegen zich niet te bemoeien met een zaak die bij een (Amerikaanse) rechter ligt. Ze dienen dat ook niet te doen, zelfs niet als een boete in de miljarden dollars kan lopen.

Dat ze dat toch deden, zegt iets over de ergernis over de hoogte van de boete die toen nog op 10 miljard dollar werd geschat. Maar het zegt ook iets anders. BNP-medewerkers deden financiële transacties met Cuba (door de VS al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw verboden), met Iran (sinds 1979) en met Soedan (1997). Ze deden dat onder meer vanuit Parijs, Geneve en via Doebai - niet vanuit of via de VS. De bank overtrad geen Europese, Franse of Zwitserse regels.

BNP Paribas hielp geen Amerikanen met het ontduiken van de Amerikaanse belastingen, een vergrijp waarvoor de Zwiterse banken UBS en Credit Suisse eerder forse boetes kregen. De bank hielp ook niet bij het witwassen van drugsgelden, praktijken waarvoor de Britse bank HSBC in 2013 een miljardenboete kreeg.

Vestigingen van BNP in Europa spotten wel met regels die de VS ooit eenzijdig afkondigden tegen wat zij als notoire vijanden beschouwen. En de omstreden transacties met die landen gingen vaak in Amerikaanse dollars.

Er zijn Europese politici die het vreemd vinden dat BNP Paribas daarvoor zulke hoge boetes kan krijgen. Europese juristen die hetzelfde vinden, zijn er ook. Zij vinden dat de VS hun eigen regelgeving opdringen aan buitenlandse ondernemingen: dat die bedrijven een speelbal zijn van de buitenlandse politiek van de VS; en dat de VS zich schuldig maken aan 'financieel kolonialisme'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden