Bijna miljoen Chinezen aan het werk voor u, de Nederlandse consument

Een Chinese vrouw controleert een machine die dekens maakt in een fabriek in Yiwu.Beeld afp

Welk land levert Nederland het meeste geld op? En waar zijn de meeste mensen aan het werk voor de Nederlandse consument? In de internationaliseringsmonitor brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek in kaart welke gevolgen de globalisering heeft voor Nederland.

Wie vroeger een product maakte, deed dat meestal met mensen en grondstoffen uit zijn eigen omgeving. Dit is al lang niet meer zo, omdat het productieproces is opgeknipt in verschillende delen en ieder proces wordt uitgevoerd op de meest voordelige locatie. Welke gevolgen heeft deze globisering voor Nederland? Hieronder een aantal trends.

Aan welke landen verdient Nederland het meest?
Grote industrielanden leveren Nederland het meeste geld op. Aan Duitsland verdienen we het meest: 25 miljard euro in 2011. Daarna volgen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die beiden 19 miljard euro opleverden. Omgekeerd zijn dit ook de landen die het meeste aan Nederland verdienen. De VS verdienden 22 miljard euro aan ons en Duitsland 20 miljard. China is derde, met 10 miljard euro.

Waar werken de meeste mensen voor Nederland?
De Duitse consumptie van Nederlandse producten en diensten levert ons niet alleen veel geld op, maar ook de meeste banen. Maar waar zijn de meeste mensen aan het werk voor de Nederlandse consument? In China. Bijna een miljoen Chinezen leveren goederen of diensten die direct naar Nederland gaan, zoals bijvoorbeeld T-shirts, maar ook spullen die eerst naar een ander land vervoerd worden, daar verwerkt worden tot eindproduct en pas daarna naar Nederland komen. In India zijn ongeveer 0,6 miljoen banen dankzij Nederlanders. In totaal werken naar schatting ruim 5 miljoen mensen in het buitenland voor Nederland.

Welke producten zitten in de lift?
In 2014 werden veel meer computers ingevoerd in Nederland dan in 2013. Als je het derde kwartaal van beide jaren naast elkaar legt, zie je een verschil van 300 miljoen euro. Medicijnen zijn met 800 miljoen euro de grote stijger op exportgebied. Bedrijven verdienen niet veel per pil, omdat de medicijnen in het buitenland gemaakt zijn. Maar door de grote hoeveelheden gaat het toch om flinke bedragen.

De handel in aardolie is het sterkst gezakt. Dit komt mede door een lagere vraag uit de Verenigde Staten, waar schalieolie en schaliegas sterk in opkomst zijn. Ook was 2014 een uitzonderlijk warm jaar, waardoor er minder gestookt hoefde te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden