Vion

Bijna kwart werknemers van slachthuis bij Groenlo besmet

147 van de 657 werknemers van slachter en vleesverwerker Vion zijn besmet met corona.Beeld ANP

147 van de 657 werknemers van een slachthuis in Groenlo zijn besmet met corona, blijkt uit nieuw onderzoek van de GGD. 

Afgelopen week werd de locatie van vleesverwerker Vion per direct gesloten omdat 45 medewerkers positief getest werden. Nu blijkt dat bijna een kwart van de werknemers het virus heeft. Bijna zeventig besmette werknemers wonen in Nederland, de rest in Duitsland.

Vion zegt geschrokken te zijn van het grote aantal besmettingen: “De gezondheid en veiligheid van al onze medewerkers zijn prioriteit nummer 1. De schrik zit erin omdat dit de eerste keer is dat er getest is onder een groep mensen die vrij is van gezondheidsklachten. En dan blijken 147 mensen uit deze groep het virus te hebben”, aldus bestuurder Ronald Lotgerink.

Volgens hem heeft Vion ‘voortdurend alle benodigde maatregelen getroffen om te zorgen voor de bescherming van de gezondheid van haar medewerkers’. Het bedrijf gaat met de GGD, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de veiligheidsregio overleggen over de voorwaarden waaronder er weer gewerkt kan worden.

Dit weekend heeft de GGD ook vijftig werknemers van een varkensslachterij in het Brabantse Helmond getest, nadat twee in Helmond werkzame keurmeesters en een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die daar geweest was, positief getest werden. Hoeveel medewerkers in totaal het virus hebben, wordt maandag bekend. De geteste personen zijn volgens een woordvoerder van de GGD klachtenvrij.

Virus leeft langer in slachthuizen

Nederland is niet het enige land waar corona in slachthuizen opduikt. In de Verenigde staten zijn inmiddels 17.000 werknemers in de vleesindustrie besmet, in 220 fabrieken. Zo ontstond rond de Smithfield-fabriek in de stad Sioux Falls een behoorlijke brandhaard, toen ruim zeshonderd van de 3700 werknemers besmet raakten. Vele besmettingen in de regio waren hierop terug te voeren. 

Vakbondsbestuurder John Klijn van de FNV zei eerder deze week al in Trouw dat het geen toeval is dat corona ‘steeds opduikt in een slachthuis’. “Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het virus er langer leeft. Het is er vochtig en het proces is heel arbeidsintensief, niet te vergelijken met het werk in andere fabrieken. Normaal gesproken staan de werknemers 30, 40 centimeter van elkaar. Het is heel moeilijk dat op anderhalve meter te krijgen.” 

Veiligheidsregio stelt ultimatum

Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, stelt vleesverwerkingsbedrijf Vion in Groenlo een ultimatum. Hij geeft het bedrijf 48 uur om 25 medewerkers die niet op de testlocatie verschenen en dus nog niet zijn getest op het coronavirus alsnog te laten testen.

Heerts wil ook de ontbrekende gegevens van vijf medewerkers snel hebben, meldt hij. Doordat contactgegevens ontbreken of niet kloppen, kan de GGD niet goed een bron - en contactonderzoek doen bij de besmette personen. Verder moet Vion laten zien welke medewerkers op andere locaties werken in de regio. Heerts vraagt Vion en de uitzendbureaus verder “dringend” om huisvesting van de medewerkers “op humane wijze” te regelen, zodat die op een veilige manier in quarantaine kunnen.

Hij noemt het aantal besmettingen “zeer zorgelijk”. Hij kondigt steekproeven aan. “Andere grote slachterijen in onze veiligheidsregio vraag ik alvast om zich ook voor te bereiden op preventieve steekproefsgewijze testen van de GGD. Zij moeten hiervoor hun administratie op orde hebben.”

Lees ook:

Niemand weet of de besmette werknemers van het slachthuis wel in quarantaine gaan

Zeshonderd medewerkers van een Vion-slachthuis moeten door corona in thuisquarantaine. Of de betrokken arbeidsmigranten dat zullen doen?Niemand die het weet, of kan controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden