Bijna kwart bevolking vindt alternatieve arts waardevol

Bijna een kwart van de volwassenen hecht evenveel waarde aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere ­geneeswijzen. Bijna twee derde geeft de voorkeur aan reguliere geneeswijzen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Vrouwen bezoeken vaker een ­alternatieve genezer dan mannen. Ze vinden in vergelijking met mannen alternatieve geneeswijzen ook vaker even waardevol als reguliere geneeswijzen (27 en 20 procent).

Hoogopgeleiden raadplegen vaker een alternatieve behandelaar dan laagopgeleiden, maar zeggen tegelijkertijd vaker dan laagopgeleiden dat ze meer waarde hechten aan de reguliere geneeskunde.

Volgens een andere CBS-bron, de Gezondheidsenquête, gaf 6 procent van de volwassen in 2018 aan ­behandeld te zijn door een alternatieve ­genezer. De meerderheid van de volwassen bevolking vindt dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben;

41 procent is voorstander van een ­artsendiploma en nog eens 43 procent van een diploma voor alternatief genezer. Bijna 10 procent vindt een ­diploma niet belangrijk.

Ook vindt de meerderheid (79 procent) onderzoek naar de werking en risico’s van alternatieve geneeswijzen belangrijk. 64 procent is van mening dat de overheid moet meebetalen aan dit soort onderzoek. 38 procent vindt dat een of enkele alternatieve geneeswijzen moeten worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geldt het vaakst voor de acupuncturist, de chiropractor en de homeopaat. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden