Bijna iedereen wil één energieminister

’Ons antwoord op China’. Het Deltaplan Nieuwe Energie moet barrières doorbreken, maar wel democratisch.

Het is niet nieuw, de roep om een Deltaplan voor duurzame energie en één energieminister. Zeven politieke partijen, althans hun werkgroepen ’energie en duurzaamheid’ pleitten daar deze week voor. De roep klinkt wel steeds harder en uit diverser hoeken.

Niet alleen de milieubeweging, de duurzame sector zelf en de bekende ’groene’ aanvoerders vragen om drastische stappen om Nederland sneller te laten overschakelen op duurzame energie. Gewezen milieuminister Nijpels hield onlangs een pleidooi voor één minister voor energie en duurzame ontwikkeling in het blad Binnenlands Bestuur. In de bouw is grote behoefte aan een spoedwet voor energie en duidelijke duurzame keuzes, meldde dagblad Cobouw onlangs. Krap 20 hoogleraren drongen al aan op één energieministerie bij de formatie van het nu gevallen kabinet.

Het ’partij-overstijgende’ voorstel dat nu gelanceerd is, weet zich bovendien verzekerd van de steun van een lange lijst organisaties en individuen. Zo hebben Jan Terlouw en Herman Wijffels sympathie betuigd. Maar ook branche-organisaties als Uneto-VNI (installatie) en EVO (transport) en grote bedrijven als TNT, Ahrend en Menzis, verenigd in ondernemersvereniging de Groene Zaak, zien er veel in. Net als de grote bureaus Arcadis en DHV.

De ’lijst van aanbeveling’ is nog veel langer. De hoeveelheid steunbetuigingen laat zien hoe breed de specialisten van de zeven partijen te werk zijn gegaan. En het is op zichzelf al opmerkelijk dat ze onderling, de deskundigen van CDA, PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, op één lijn terecht zijn gekomen over de weg naar duurzame energie. Er staan omstreden punten in het Deltaplan, zoals het afblazen van de bouw van nieuwe kolencentrales. Alleen de VVD-top heeft zich deze week gedistantieerd van de inspanningen van de eigen vertegenwoordigers in het Deltaplan. CDA-fractievoorzitter Van Geel reageerde wat terughoudend, maar nam het plan welwillend in ontvangst. Wel stelde hij dat ’het politieke proces’ niet omzeild moet worden met zo'n partij-overstijgend advies. Oftewel: fijn gewerkt, maar de Tweede Kamer bepaalt hoe het verder gaat.

Natuurlijk, antwoordde hoogleraar milieukunde Klaas van Egmond direct op Van Geels reserve. Het instituut van Van Egmond, het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid, heeft de partijdeskundigen geholpen met de cijfermatige onderbouwing van het plan. „Maar dit is ons antwoord op China”, wierp ex-milieutopambtenaar Van Egmond tegen. „We kijken wel eens met enige jaloezie naar wat China op het gebied van duurzaamheid kan doen. Dit partij-overstijgende voorstel laat zien dat je ook in een democratie meer kunt doen om dingen te bereiken.”

Of die energieminister en dat Deltaplan er komen, zal blijken bij de formatie van een nieuw kabinet. Heel waarschijnlijk is het niet. De landelijke politiek loopt, misschien wel onontkoombaar, achter bij de ontwikkelingen in ’het land’. Juist op het gebied van duurzame ontwikkeling werken steeds meer organisaties, bedrijven en individuen samen en worden oude tegenstellingen overwonnen. De Haagse werkelijkheid is echter een andere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden