Bijna iedere borstkankerpatiënt heeft gezondheidsklachten na de behandeling

Een radioloog bekijkt röntgenfoto’s in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker te Rotterdam. Beeld anp
Een radioloog bekijkt röntgenfoto’s in de onderzoeksunit van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker te Rotterdam.Beeld anp

Bijna alle vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker ervaren daarna gezondheidsproblemen, maar niet iedereen gaat daarmee naar de dokter.

Vrijwel alle vrouwen die zijn behandeld voor niet-uitgezaaide borstkanker ervaren hierna gezondheidsproblemen. Het gaat om klachten als vermoeidheid, tintelende handen of voeten en geheugenproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het integraal kankercentrum Nederland (IKNL) en het onderzoeksinstituut Nivel, dat vandaag werd gepubliceerd.

Ruim vierhonderd vrouwen die tussen 2012 en 2016 werden behandeld voor borstkanker deden mee aan het onderzoek. Bijna 94 procent van de vrouwen gaf aan dat ze nadien last kregen van de gezondheid, zowel kort na de behandeling als pas later. Ook huidklachten of haaruitval en een vervroegde overgang zijn problemen die bij veel vrouwen opspeelden.

Beter afwegen

Volgens Sabine Siesling, hoogleraar kankerzorg op maat aan de Universiteit van Twente en begeleider van het onderzoek, helpen de resultaten vrouwen die een nieuw behandeltraject ingaan. Er kan beter een afweging worden gemaakt tussen het risico op terugkeer van de ziekte en de kans op latere gezondheidsproblemen. Daarnaast kunnen gezondheidsklachten beter worden voorspeld: zo geeft een behandeling met chemotherapie een verhoogd risico op vermoeidheid, problemen met ademhaling of klachten over spijsvertering. Ook bij hormoontherapie hadden vrouwen nadien meer last van vermoeidheid.

Na een behandeling kan er gerichter gevraagd worden naar gezondheidsproblemen, of worden symptomen beter herkend. Dat is nodig, want er valt volgens Siesling vermoedelijk nog winst te behalen bij het behandelen van vrouwen die borstkanker hebben gehad. Hoewel bijna alle vrouwen klachten ervaren, gaat een derde van hen niet met deze gezondheidsproblemen naar een dokter. “Het kan dat klachten wel worden geconstateerd, maar dat de ernst voor een patiënt niet groot genoeg is”, zegt Siesling. “Het kan ook dat een vrouw denkt: ik ben blij dat ik nog leef, die vermoeidheid neem ik op de koop toe.”

Dat laatste is volgens de kankerdeskundige niet nodig. “Er zijn altijd gevallen waarbij een behandeling of begeleiding wel degelijk mogelijk is. Dat hoeft niet te betekenen dat je bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten helemaal herstelt, maar kan ook helpen de vermoeidheid een plek te geven”, zegt Siesling. “Als je van tevoren weet dat die klachten mogelijk opspelen, kun je er vooraf al op letten. Bijvoorbeeld door je energie beter te verdelen over de dag. Een training of gedragstherapie helpt daar weer bij.”

Te weinig informatie

Het is al langer bekend dat mensen die zijn behandeld aan kanker hierna gezondheidsproblemen ervaren. Vorig jaar trok de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties na eigen onderzoek nog aan de bel. Kankerpatiënten krijgen volgens hen onvoldoende informatie over de langetermijngevolgen van hun behandeling.

Om kankerpatiënten beter te helpen, werken het het IKNL en Nivel aan een register dat een zo compleet mogelijk beeld moet geven van het gehele zorgtraject van iemand met kanker, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. De studie over borstkanker die vandaag naar buiten komt, is onderdeel van dit register.

Bij andere tumoren komen klachten na de behandeling overigens net zo goed voor, benadrukt hoogleraar Siesling. Dat zo specifiek vrouwen met borstkanker zijn onderzocht, heeft te maken met de relatief gunstige prognose voor vrouwen met borstkanker. Hierdoor was het mogelijk om over een langere periode onderzoek te doen. 

Lees ook:

Kankerzorg op maat: niet meer elk jaar terug naar de oncoloog

Voor sommige vrouwen is het een crime: de jaarlijkse controle na borstkanker. Anderen voelen zich er juist veilig bij. Door beter naar de risico’s te kijken, kan het aantal nacontroles fors naar beneden, bleek in november.

Ziekenhuis Twente markeert borstkanker zonder radioactieve straling

Als eerste in Europa experimenteert Medisch Spectrum Twente met een kleine radiochip om een tumor te markeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden