Bijna het voltallige bestuur van 50Plus stapt op

Voorzitter Jan Zoetelief geeft een toespraak tijdens de algemene ledenvergadering van 50PlusBeeld ANP

50Plus heeft nog maar een bestuurslid over. Maandagavond zijn zeven van de acht leden van het hoofdbestuur opgestapt.

Rond 20.00 uur liet bestuurslid Marianne Fennema  in felle bewoordingen weten het niet eens te zijn met de bestuursstijl en werkwijze van het bestuur van de partij onder leiding van voorzitter Jan Zoetelief, zegt een woordvoerder. Na haar mail volgden de andere bestuursleden met hun ontslagbrieven. Hierdoor voelde Zoetelief zich genoodzaakt ook zijn taken neer te leggen. Alleen secretaris Hylke ten Cate blijft vooralsnog aan.

Partijleider Henk Krol reageerde op NPO Radio 1 op de bestuurscrisis. "We hebben al enige tijd geleden gemerkt dat het niet goed boterde tussen twee groepen in het bestuur, maar we hadden echt gehoopt dat dit over twee weken op de Algemene Vergadering met de leden bediscussieerd zou worden en niet in de media."

In de Algemene Vergadering op 26 mei moet een nieuw bestuur gekozen worden. Volgens de partijwoordvoerder blijft Jan Zoetelief verkiesbaar.

Teleurgesteld

Een maand geleden rommelde het ook al tussen Zoetelief en de fracties van 50Plus in de Eerste en Tweede Kamer. Zij waren teleurgesteld in het werk van de voorzitter. 

"Hij doet niet wat van een voorzitter verwacht mag worden", zei een woordvoerder van de fractie in de Tweede Kamer toentertijd. Zo was hij slechts twee keer aanwezig bij de fractievergaderingen. 

Zoetelief was ‘verrast’ door de opstelling van de fracties. Dat hij weinig naar Den Haag kon, was bekend bij zijn aantreden. "Ik ben ook wethouder in Nijmegen. In mijn plaats ging de vicevoorzitter naar de vergaderingen in Den Haag." 

Lees ook: 50Plus was een warboel, blijkt uit interne evaluatie

De verwachte verkiezingswinst van 50Plus viel tegen omdat de partij stuntelde, meent het wetenschappelijk bureau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden