Bijna helft jonge christenen is 'neofundamentalist'

null Beeld anp
Beeld anp

Jonge christenen hebben steeds vaker (zeer) behoudende opvattingen. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de kerkelijkheid van Nederlanders dat vandaag verschijnt. Het instituut munt zelfs een nieuwe term voor de orthodoxe christenjongere: de neofundamentalist.

Bijna de helft van de kerkgangers tussen de 17 en 30 jaar is van mening dat je je aan alle voorschriften van je kerk hebt te houden. Ter vergelijking: twintig jaar geleden vond dat slechts een op de vijf jonge christenen.

De jonge generatie gelovigen laat een ontwikkeling zien die al langer gaande is in de kerk: die wordt kleiner en orthodoxer. De tendens naar hertraditionalisering is in zowel protestantse als katholieke kring waarneembaar, schrijft het SCP in 'Geloven binnen en buiten verband'.

Comback hel en duivel
Kerkelijke jongeren beschouwen zich vaker dan hun ouders als een gelovig of religieus mens, zien een sterk geloof als belangrijkste waarde in het leven en geloven zonder twijfel in God. Opmerkelijk daarbij is volgens het SCP dat het geloof in de hel en duivel met een comeback bezig is.

Christelijke jongeren vertonen een opmerkelijke afwijking bij de rest van Nederland. De ontkerkelijking en de afbrokkeling van het traditionele christelijke geloof zet steeds verder door. Elke nieuwe generatie zegt het christelijk geloof minder. Op dit moment heeft de helft van de jongeren onder de dertig geen enkele band meer met de kerk.

Weliswaar is iets minder dan een derde (31 procent) van alle Nederlanders nog lid van een kerk, maar een minderheid (18 procent) bezoekt daadwerkelijk kerkelijke bijeenkomsten. Voor kerkgang is steeds meer gaan gelden: men gaat regelmatig of men gaat nooit, aldus het rapport.

Openbare nutsbedrijven
"Voor een groot en almaar groeiend deel van de bevolking fungeren kerken als een soort openbare nutsbedrijven: niet bedoeld om je activiteiten er voortdurend op af te stemmen, maar om er gebruik van te maken als dat nodig is, bij doop, huwelijk of begrafenis bijvoorbeeld."

De afname van kerkgang betekent overigens niet dat de samenleving zich massaal als ongelovig is gaan zien. Het SCP telt aanzienlijk meer gelovigen dan kerkleden. Van alle honderd Nederlanders geloven er 22 zonder meer in God. Een bijna even grote groep noemt zich atheïst. De rest, meer dan de helft, bevindt zich daar ergens tussenin - de agnosten, 'ietsisten' en gelovigen met twijfels.

Meer in de krant van vandaag: De Verdieping, 'De duivel is weer terug'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden