Bijna geloven dat alles echt kan gebeuren

De Kinderboekenweek trapte gisteravond af met het Kinderboekenbal in Rotterdam. Het thema is 'Raar, maar waar'. Trouw stelde drie kinderen de vraag: wat lees jij liever, waargebeurde of fantasieverhalen?

'Ik ga even een andere wereld in'

Luuk 12 jaar

"Ik hou het meest van fantasieverhalen. Dan kan ik doen alsof het mij ook overkomt, ik kan me dan helemaal inleven. Dan ga ik gewoon even in een andere wereld, dat vind ik echt gaaf.

Mijn lievelingsboek is 'Percy Jackson', dat gaat over Griekse goden en halfgoden. En iedereen heeft magische krachten. In het boek zit veel spanning, actie, maar ook humor. Dat maakt het boek extra leuk. Ik ging bijna geloven dat het allemaal echt kon gebeuren en dat komt omdat het zo grappig is opgeschreven. Maar ik geloof het niet echt hoor, bijna.

Ik lees elke dag boeken. Het moet ook voor school, maar ik lees vooral omdat ik het leuk vind. Van mijn ouders hoeft het helemaal niet. Ik pak uit mezelf een boek als ik een uurtje vrij heb.

Een boek zonder spanning hoef ik niet te lezen. Ik vind het heel belangrijk dat een boek grappig is, anders is het gewoon saai!"

undefined

'Opeens kunnen mensen vliegen: dat is spannend'

Clara 9 jaar

"Ik vind fantasieverhalen het leukst om te lezen. Dan gebeurt er het meest tegelijk en is het heel spannend. Bij fantasieverhalen kunnen mensen bijvoorbeeld opeens vliegen, dat maakt een boek spannend.

'Super Juffie' is mijn lievelingsboek, want ze redt dieren die in gevaar zijn. Ik vind het leuk om over dieren te lezen. Het leukste dier uit het boek is een bruinvis, dat is een soort dolfijn. Janneke Schotveld vind ik de beste schrijfster. Zij heeft 'Super Juffie' geschreven.

Ik heb heel veel boeken gelezen, veel meer dan tien. Het is leuk om me te vermaken. Ik ben dan even weg, naar een andere wereld. En het is vaak spannend, omdat het eigenlijk niet echt kan gebeuren. Boeken over hele vieze dingen hoef ik niet te lezen."

undefined

'In fictieverhalen zit meer actie, daar hou ik van'

Sebas 11 jaar

"Fictieverhalen vind ik het leukst om te lezen. Andere verhalen zijn zo serieus, maar bij fantasie mag je alles verzinnen. Er zit meer actie in. Zo kan er opeens iemand wegvliegen met een jetpack, dat is gaaf!

'De Grijze Jager' is mijn lievelingsboek. Het gaat over een jongen in de Middeleeuwen, maar niet in onze wereld. Hij wordt dan een soort geheim agent. Het is een heel levendig personage en er zit veel humor in het verhaal.

Ik lees vijf keer per week. Drie keer per week moet het voor school, maar ik lees vaak voor het slapen gaan. In de zomervakantie heb ik zes boeken in twee weken tijd uitgelezen!

Romans hoef ik echt niet te lezen, dat vind ik nou zo saai. Het moet voor school weleens, maar dan lees ik het echt gedwongen. Ook over meisjes lezen vind ik niet zo leuk, dat Truus het uitgemaakt heeft met Piet vind ik nou echt niet spannend."

undefined

Gouden Griffel voor Bette Westera

Bette Westera won de Gouden Griffel voor haar boek 'Doodgewoon'. Het is een gedichtenbundel over de dood, maar dan beschreven zodat kinderen ook met het natuurlijk verschijnsel leren omgaan. De jury roemt haar bundel om de humor die zij gebruikt om het lastige onderwerp aan te snijden.

Simon van der Geest schreef het Kinderboekenweekgeschenk, 'Per Ongelukt'.

DE VERDIEPING 15

Na 40 jaar nog net zo leuk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden