'Bijna-doodervaring is geen verzinsel'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bijna-doodervaringen (BDE) maken zo'n indruk dat we ze ook na lange tijd beter herinneren dan ervaringen uit het gewone leven. Het lijkt erop dat BDE's geen hersenspinsels zijn, maar dat 'patiënten' wel degelijk iets hebben meegemaakt.

Robin de Wever

Dat concludeert een groep rond de Luikse neuropsycholoog Vanessa Charland-Verville. De wetenschappers beschrijven de bevindingen van hun onderzoek deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Hoewel er de afgelopen decennia aardig wat onderzoek is gedaan naar bijna-doodervaringen blijven veel zaken onduidelijk. Sommige wetenschappers gaan er vanuit dat BDE's worden veroorzaakt door een zuurstoftekort of een eigenaardig samenspel van stoffen in de hersenen.

Warmte en tunnels van licht
'Getuigen' spreken veelal van dezelfde herinneringen. Ze zouden uit hun lichaam zijn getreden, gereisd hebben in een tunnel en overweldigd zijn door warmte en licht. Sommigen claimen dat ze overledenen zijn tegengekomen of dat ze te horen kregen dat ze terug moesten keren naar hun lichaam. Velen gaan er vanuit dat BDE's niet meer zijn dan speciale hallucinaties, anderen spreken van een spirituele ervaring.

De theorie dat die 'getuigen' een valse herinnering hebben opgepikt kan volgens Charland-Verville in ieder geval naar de prullenmand. Bijna-doodervaringen voelen ook na lange tijd zo 'echt' aan dat er wel degelijk iets gebeurd moet zijn. Sterker nog: de herinnering aan een BDE lijkt 'echter' dan andere herinneringen. Zelfs bruiloften en de geboorte van het eigen kroost scoren lager.

De onderzoekers baseren zich op een psychologische test waarbij getuigen moesten aangeven hoeveel ze zich van een bepaald voorval herinnerden. Hoe meer details ze noemden, hoe levendiger de herinnering. Daarmee is overigens niet bewezen dat mensen tijdens een bijna-doodervaring werkelijk een 'reis' maken.

Neurochirurg 'bekeerde' na een bijna-doodervaring
Het kamp dat BDE's beschouwt als een spiritueel fenomeen kreeg er vorig jaar een vurig pleitbezorger bij. De 'aanvankelijk sceptische' Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander beschrijft in zijn bestseller 'Proof of Heaven' hoe hij tijdens een coma naar een andere wereld reisde.

Hij zou in contact zijn geweest met 'glinsterende wezens die langs de hemel zweefden' en een vrouw die 'zonder woorden' tot hem sprak. 'De boodschap waaide door me heen als de wind', vertelde Alexander in tijdschrift Newsweek. 'Ik begreep direct dat hij waar was - op dezelfe manier als ik weet dat de werkelijkheid op aarde waar is.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden