Bijna alle vogels eten de plastic soep

Van de Albatros heeft inmiddels vrijwel elk dier plastic in zijn maag. Beeld anp

Van elke tien zeevogels die er op de wereld rondfladderen, hebben er negen plastic in hun maag. Dat blijkt uit Australisch onderzoek. Een (Nederlandse) oplossing voor het probleem dient zich aan.

Australische wetenschappers hebben zeevogels onderzocht en ontdekten dat het aantal vogels met plastic in hun maag veel hoger lag dan de 29 procent die eerder werd gedacht. En als er niets verandert aan de hoeveelheid plastic die geproduceerd wordt, wordt dat alleen maar meer. In 2050 gaat het dan zelfs om 95 procent van alle vogels (en 99 procent van alle vogelsoorten), is hun voorspelling.

In 1960 werd bij vijf procent van de vogels plastic in hun maag aangetroffen. Maar omdat we sindsdien veel meer plastic zijn gaan produceren en weggooien, is dat percentage gigantisch gestegen. Inmiddels dobberen op elke vierkante kilometer 580.000 grote of kleine stukjes plastic rond, zeggen de onderzoekers. De komende elf jaar zal dat percentage nog eens verdubbelen.

En dat is vooral vervelend voor zeevogels. Zij zien het plastic aan voor plankton. De vogels eten het op waarna het blijft steken in hun darmen, giftige stoffen lekt en zo organen aantast of, in het gunstigste geval, weer wordt uitgepoept. Volgens de onderzoekers zijn er inmiddels vogelsoorten waarbij elk dier plastic in zijn maag heeft.

Plastic soep
In de oceanen drijft op zeker vijf plekken een gigantische plastic soep: hier komen verschillende zeestromen bij elkaar, waardoor er een draaikolk met afval ontstaat. Het is een gebied, soms zo groot als een continent, waar grote en hele kleine stukjes plastic drijven.

Het plastic breekt niet af. In de oceanen wordt kunststof van vijftig jaar oud gevonden dat er nog zo goed als nieuw uitziet. Wel valt het onder invloed van zonlicht en zout in steeds kleinere deeltjes uit elkaar. Zo worden ook vissen door het vuil aangetast. Uiteindelijk komen de plasticdeeltjes ook in de voedselketen terecht.

Schattingen over de omvang van de plastic soep variëren van zevenhonderdduizend tot vijftien miljoen vierkante kilometer. Onderzoek naar de plastic soep is lastig. Het drijvende afval is van bovenaf nauwelijks zichtbaar omdat het meeste plastic onder het wateroppervlak zweeft.

Nederlandse oplossing
De 21-jarige Nederlander Boyan Slat bedacht een oplossing voor de plastic soep. Slat ontwikkelde in 2012 voor zijn studie een installatie met kilometerslange drijvende armen (in de vorm van een letter V) om het plastic in de oceanen op te vangen. Plastic rommel kan daarin verzameld worden en vervolgens worden verwijderd.

Vorig jaar haalde Slat met een crowdfundingsactie ruim twee miljoen dollar op. Met dat geld wordt nu een prototype van zijn drijvende installatie gebouwd. In 2016 gaat het eerste prototype proefdraaien voor de kust van Tsushima, een Japanse eilandengroep tussen Japan en Zuid-Korea.

De Nederlander Boyan Slat bedacht een oplossing voor de plastic soep. Beeld anp

Niet alleen in zee

Onderzoek onder Amerikaanse kraaien in een stedelijke en landbouwgebieden in Californië, toonde vorig jaar aan dat 85 procent van de nesten van de vogels afval als bouwmateriaal heeft. Het broedsucces werd er negatief door beïnvloed, omdat kuikens verstrikt raakten in het afval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden