Weblog

Bijna alle stroom kan van wind en zon komen

Windmolens kunnen, mits gekoppeld in een net dat 1000 kilometer of meer beslaat, voor een zeer constante stroomtoevoer zorgen. Beeld ANP
Windmolens kunnen, mits gekoppeld in een net dat 1000 kilometer of meer beslaat, voor een zeer constante stroomtoevoer zorgen.Beeld ANP

Als je de werkelijke kosten van grijze stroom meerekent, is het over vijftien jaar goedkoper om nagenoeg alle stroom door windmolens en zonnepanelen te laten produceren. En dat kan ook zonder stroomuitval.

Terwijl in Nederland een professorenstrijd woedt over de vraag of het zinvol is om elektriciteitscentrales met biobrandstoffen te voeden, is er in de VS onderzoek beschikbaar dat antwoord geeft op de vraag of je die centrales in de toekomst überhaupt wel nodig hebt. 'Nee', luidt het antwoord.

Het Journal of Power Sources publiceerde al weer bijna twee jaar geleden een artikel over duurzame-stroomscenario's voor 2030 (met dank aan een Twitter-tipper van de buitencategorie). Vijf Amerikaanse en één Deense wetenschapper zochten naar de goedkoopste combinatie van wind- en zonne-energie en opslag waarmee 90 tot 99,9 procent van onze stroombehoefte kan worden gedekt. Ben je tevreden met 90 procent groen en dus 10 procent grijs, dan heb je geen opslagsyteem nodig en ben je zelfs goedkoper uit dan nu. Met opslag erbij is stroom nog steeds betaalbaar en heb je nog maar 0,1 % grijze stroom nodig.

Altijd groen
De onderzoekers keken naar het noordwestelijk deel van de VS, niet bepaald het deel met de meeste zon. En daarvan lieten ze computers berekenen hoeveel stroom zon en wind er in de jaren 1999-2002 elk moment hadden kunnen opwekken en hoeveel stroom er in die jaren werd verbruikt. Als je er ook batterij-opslag aan toevoegt, had je op vijf momenten na altijd genoeg stroom gehad! Er zou nog slechts 0,1 procent aan grijze stroom nodig zijn geweest. En zelfs dat niet als je op die momenten de stroomvraag zou hebben beperkt... Maar dat hebben de onderzoekers nog niet als oplossing willen meewegen.

Altijd wind
Dat zon en wind de hele stroomvraag kunnen dekken tegen lagere of vergelijkbare kosten, komt mede door twee zaken. Door windmolens over grote afstanden (meer dan 1000 kilometer) te verspreiden, blijk je in de praktijk altijd molens te hebben die veel wind vangen. En door drie keer zo veel capaciteit te bouwen dan je op piekmomenten nodig hebt, houd je soms veel stroom over, maar heb je vrijwel nooit stroom te weinig. Die enorme overcapaciteit blijkt de goedkoopste oplossing!

Een paar kanttekeningen zijn wel op zijn plaats. Wat in principe kan, is in de praktijk nog niet meteen mogelijk. Er moeten nog wel erg veel zonneweides en windmolenparken voor worden gebouwd. En niet alle omwonenden zullen daar blij mee zijn, om het maar onderkoeld te stellen. En er is gekeken naar het stroomverbruik van pakweg vijftien jaar geleden. In 2030 zullen er, hopen we toch, veel meer elektrische auto's rondrijden. Anderzijds worden we steeds beter in energiebesparing.

Fabeltje
Maar wat de studie in ieder geval duidelijk maakt, is dat het fabeltje dat zon en wind te grillig zijn om voor een stabiele stroomvoorziening te kunnen zorgen, precies dát is: een fabeltje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden