Bijna alle nieuw vergaarde rijkdom ging naar... de rijken

Investeerder Warren Buffet behoort ook tot een van de rijkste mensen op aarde. Beeld AP
Investeerder Warren Buffet behoort ook tot een van de rijkste mensen op aarde.Beeld AP

De wereldwijde welvaart blijft groeien, maar miljarden arme mensen profiteren daar niet van mee. De groei van de rijkdom gaat vooral naar de allerrijksten, schrijft Oxfam Novib in een rapport over de kloof tussen rijk en arm in de wereld.

Redactie

De wereld is in een jaar tijd ruim 9000 miljard dollar rijker geworden. Van die toegenomen rijkdom is 82 procent naar de rijkste 1 procent van de wereld gegaan, becijfert Oxfam Novib. Volgens de organisatie voor ontwikkelingshulp heeft de armste helft van de wereldbevolking er helemaal niets bij gekregen.

De toename van de welvaart is volgens Oxfam Novib geen teken van een bloeiende economie, maar juist een symptoom van een falend economisch systeem. "De mensen die onze kleren en telefoons maken en ons voedsel verbouwen, worden gebruikt om een stabiele toevoer van goedkope producten te garanderen, en de winsten te vergroten van grote bedrijven en miljardairs", aldus algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam.

Er zijn volgens de organisatie in een jaar tijd 233 miljardairs bij gekomen, wat het aantal miljardairs wereldwijd in maart 2017 op 2043 bracht. De wereld kent nu meer miljardairs dan ooit. Mede-oprichter van Microsoft Bill Gates staat met een geschat vermogen van 86 miljard dollar nog steeds boven aan de lijst.

Nederland

In Nederland werden we met elkaar 53 miljard dollar rijker, maar bijna de helft van die nieuwe welvaart ging naar de rijkste 1 procent van de Nederlanders, stelt de niet-gouvernementele organisatie.

Nederland kent tien miljardairs, die samen een vermogen hebben van 31,6 miljard dollar. Charlene de Carvalho-Heineken is de rijkste Nederlander op de internationale lijst. Ze is grootaandeelhouder en directeur van het biermerk en staat op de 95ste plek. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schat haar vermogen op 12,6 miljard dollar (10,3 miljard euro).

Het vermogen van alle miljardairs samen steeg met 762 miljard dollar. Met dat geld zou zeven keer een einde gemaakt kunnen worden aan de extreme armoede in de wereld, stelt Oxfam.

Oneerlijk

Volgens Oxfam Novib gaat er te veel geld naar aandeelhouders en de top van grote bedrijven en te weinig naar werknemers. "Winstuitkeringen aan aandeelhouders en beloningen van directies nemen excessief toe. Daar staat een steeds verdere uitholling van werknemersrechten tegenover", zegt Karimi.

Volgens Karimi praten politici wereldwijd wel over de armoede en ongelijkheid in de wereld, maar doen ze er niet genoeg aan. Oxfam Novib moedigt overheden wereldwijd aan om minimumlonen in te stellen, de belastingen voor rijken te verhogen en geld te investeren in onderwijs en zorg.

Lees ook 'De wereldwijde ongelijkheid blijft maar toenemen'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden