Bijna akkoord over eigen huis lage inkomens

De Kamer heeft vrijwel overeenstemming bereikt over het initiatiefwetsvoorstel subsidie te geven aan mensen met een laag inkomen voor het kopen van een huis.

Van onze redactie politiek

Begin december dreigde een initiatiefwetsvoorstel bevordering eigen-woningbezit van de kamerleden Duivesteijn (PvdA), Hofstra (VVD), Van 't Riet (D66) en Biesheuvel (CDA) te stranden in de Kamer. Aanleiding daarvoor was een amendement van PvdA'er Van Zijl en CDA'er Rietkerk, dat op een meerderheid kon rekenen. Daardoor ontstond de bijzondere situatie dat de Kamer tegenover de Kamer stond. Een woedende Duivesteijn riep op hoge toon dat hij het wetsvoorstel zou intrekken.

Van Zijl en Rietkerk wilden dat woningbouwcorporaties konden meedelen in de winst als een huis werd verkocht, als de koper bijvoorbeeld voor het onderhoud gebruik heeft gemaakt van de woningcorporatie. Duivesteijn sprak echter van wurgcontracten ten nadele van de kopers. Bovendien vond hij, met de mede-indieners, dat ook de koper met een laag inkomen er recht op heeft volledig te profiteren van de winst bij verkoop.

Beide partijen hebben elkaar nu gevonden op de vaststelling dat de koper vrij moet zijn in zijn keuze al dan niet diensten te betrekken van de corporatie en een deel van de winst af te staan. Ook moet er een redelijke verhouding zijn tussen de door de corporatie geleverde prestaties en de opbrengst.

Inmiddels is er weer een ander probleem ontstaan. De indieners van het wetsvoorstel willen niet dat eventueel inkomen van kinderen en andere inwonenden meetelt voor het bepalen van de hoogte van de subsidie. De Kamer is daarover verdeeld.

Morgen gaat de behandeling van het wetsvoorstel verder. Als er dan ook nog gestemd wordt en de wet wordt aangenomen, kan de regeling per 1 juli in werking treden. Anders wordt het een halfjaar later.

Mensen met een laag inkomen kunnen dan maandelijks 340 gulden krijgen als tegemoetkoming in de kosten van het eigen huis. Dat huis mag maximaal 247 000 gulden kosten.

De politieke wil om eruit te komen is groot. Biesheuvel (CDA) wees er twee weken geleden al op dat de kamerleden er twee jaar noeste arbeid op hebben zitten. Bovendien heeft het ook nogal wat moeite gekost om ook D66 en VVD achter het wetsvoorstel te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden