Bijna 720.000 consumenten moeite met betalen

Beeld anp

Door de aanhoudende economische malaise kunnen steeds meer Nederlanders hun leningen niet afbetalen. Het totale aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, is in de afgelopen 12 maanden met 45.000 gestegen naar 720.000. Dat bericht het Bureau Krediet Registratie (BKR) woensdag.

Op 1 juli 2012 had in totaal 7,7 procent van de ongeveer 9 miljoen bij het BKR geregistreerde consumenten een betalingsachterstand op een lening. Dat percentage is in het afgelopen jaar gestegen naar 8,3 procent. De laatste jaren is dit percentage aan één stuk door aan het stijgen.

'De door de crisis gestegen werkloosheid is een bepalende factor bij het groeien van de betalingsachterstanden bij leningen', verklaart Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR. 'Verborgen werkloosheid is een groot probleem in Nederland. Het gaat dan om zelfstandigen die minder opdrachten krijgen of ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen.'

Hoewel het aantal betalingsachterstanden op leningen is gestegen, is het totaal aantal leningen het afgelopen jaar juist gedaald. 'Er worden minder hypotheken en gewone leningen afgesloten, maar bij bestaande leningen zijn er vaker betalingsproblemen', legt Van den Bosch uit.

Volgens hem is er een groeiend probleem met het betalen van huur-, energie- en telefoonrekeningen. Zelfs als consumenten een betalingsachterstand hebben opgebouwd bij verschillende bedrijven, kunnen zij bij de bank gewoon nog blijven lenen, omdat achterstanden op het betalen van rekeningen nergens centraal worden geregistreerd. Zo komen ze verder in de problemen.

Het BKR pleit daarom voor een landelijk registratiesysteem waar behalve leningen ook huur- energieschulden worden bijgehouden om problemen vroeger te kunnen signaleren. Het vroeg signaleren van betalingsproblemen kan voorkomen dat mensen in uitzichtloze schuldsituaties terechtkomen, omdat gemeenten sneller kunnen ingrijpen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze maand een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer om een systeem voor vroegsignalering op te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden