Bijna 45 miljoen euro voor vernieuwende waterprojecten

Kabinet, bedrijfsleven en kennisinstellingen stellen samen bijna 45 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwende waterprojecten die een bijdrage leveren aan de bescherming van Nederland tegen overstromingen.

Het kabinet levert op voorstel van minister Van der Hoeven (economische zaken) en staatssecretaris Huizinga (verkeer en waterstaat) 22 miljoen euro voor de waterprojecten Flood Control 2015 en Building with Nature.

Een deel is bestemd voor onderzoek naar nieuwe technische mogelijkheden om de zwakke plekken in de Nederlandse waterverdediging eerder te kunnen opsporen. Het andere deel is beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen voor duurzame inrichting van de kust-, delta- en riviergebieden.

Het project Building with Nature richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kennis die nodig is voor een duurzame inrichting van kust-, delta- en riviergebieden.

De ontwerpen gaan uit van het ecosysteem en maken gebruik van natuurlijke processen. Ecologen en technici trekken in alle projectfasen samen op. Dit project richt zich onder meer op de inrichting van de zuidwestelijke delta, zoals het Oosterscheldegebied. Ook wordt bekeken hoe de natuurlijke zandstroom langs de Nederlandse kust gebruikt kan worden voor kustbescherming.

Flood Controle 2015 en Building with Nature zijn de eerste activiteiten binnen het project Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI), een van de tien projecten uit het beleidsprogramma Samen Werken, Samen Leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden