Update

Bijna 200 Nederlanders in nieuwe NAVO-macht

Anders Fogh Rasmussen (l), Mark Rutte en David Cameron in Wales Beeld EPA
Anders Fogh Rasmussen (l), Mark Rutte en David Cameron in WalesBeeld EPA

Nederland doet vanaf begin volgend jaar met bijna 200 militairen mee aan een proef voor de nieuwe ultrasnelle NAVO-interventiemacht. Het gaat om een compagnie met 130 militairen van de luchtmobiele brigade aangevuld met een eenheid ondersteuning. Dat bleek donderdag op de NAVO-top in Newport (Wales).

Redactie

Minister Jeanine Hennis van Defensie maakte de Nederlandse bijdrage aan de 'flitsmacht' bekend. De eenheden gaan begin volgend jaar in eerste instantie waarschijnlijk gezamenlijk oefenen in Oost-Europese NAVO-landen. De interventiemacht is bedoeld om vijanden af te schrikken. Elke mogelijke agressor moet inzien dat als hij een NAVO-bondgenoot aanvalt, hij niet alleen de nationale strijdkrachten tegenover zich ziet, maar de hele NAVO, zei NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen eerder deze week.

De Amerikanen, Britten en Fransen hebben al gezegd mee te doen aan de proef. 'Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk bondgenoten eraan bijdragen. Het kan niet zo zijn dat de macht slechts op de schouders van enkele NAVO-landen rust', aldus Hennis. De deelname gaat op rotatiebasis, is dus niet permanent. 'Het is goed dat wij er direct aan meedoen, zodat wij ook bij de vormgeving van die flitsmacht betrokken zijn', stelde de minister.

NAVO-baas Rasmussen bestempelt de supersnelle macht als de 'spits' van de bestaande NAVO-interventiemacht NRF. Het is de bedoeling dat de troepen al binnen enkele dagen inzetbaar zijn.

Door de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne wil de alliantie de rol van de NRF vergroten om met name de verontruste bondgenoten in het oosten gerust te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden