Bijna 15.000 stemmen uit tropisch Nederland

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er zijn bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer een kleine 15.000 stemmen meer te verdelen. Dat komt omdat de bewoners van het tropische stukje Nederland, de zogenoemde BES-eilanden, voor het eerst mogen stemmen voor het parlement.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland en functioneren als openbaar lichaam, net zoals vroeger de stadsregio's in Nederland. Op de drie eilanden samen wonen iets meer dan 21.000 mensen, van wie er bijna 15.000 stemgerechtigd zijn. Voor hen geldt hetzelfde actief en passief kiesrecht als voor alle andere Nederlanders.

Ook op de eilanden wordt overdag en 's avonds gestemd. Gezien het tijdsverschil gaan de stemlokalen er om 13.30 uur Nederlandse tijd open. Ze sluiten woensdagnacht om 03.00 uur.

Enkele partijen stuurden politici naar de eilanden om ter plekke campagne te voeren. Voor het CDA ging Arjan Erkel naar Bonaire. Volkskrant.nl volgt Erkel tijdens de campagne. In de Caraïben deed hij goede zaken met 'De Groenen' van de UPB-partij.

De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft de afgelopen maanden een voorlichtingscampagne gehouden om het kiesrecht aan de eilanders uit te leggen. Ook hebben sommige partijen er campagne gevoerd, zoals de Partij van de Dieren die daarvoor speciaal een natuurfilm maakte op Bonaire.

De BES-inwoners kunnen op 18 partijen stemmen. Een aantal nieuwkomers in Nederland, de Piratenpartij, de Partij voor Mens en Spirit en de Liberaal Democratisch Partij, doet in de kieskring BES niet mee. Dat komt omdat nieuwe partijen in elke kieskring minstens 30 handtekeningen moeten verzamelen en daartoe voelden zij zich wegens de afstand niet in staat. Andere nieuwelingen zoals 50PLUS, de Anti Europa Partij en de partij van Hero Brinkman zijn er wel in geslaagd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden