Bijltjesdag bij Nationale Politie

null Beeld anp
Beeld anp

De Amsterdamse politiechef Ad Smit is uit zijn functie gezet. Hans van der Neut, hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen stapt in overleg met de politietop op. En Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, is ook formeel geschorst. Het is vandaag een zwarte dag voor de Nationale Politie.

De korpsleiding heeft vandaag de handen vol aan het informeren van het personeel over de opeenvolgende gebeurtenissen. Het meest schokkende is het dossier dat zich rond Ad Smit begint op te bouwen. De 64-jarige politiecommissaris geldt als een icoon binnen de politie. Naar hem loopt al geruime tijd een onderzoek in het kader van een mogelijke schending van de integriteit. Het zou gaan om het gebruik van politiegeld voor privé-doeleinden, bijvoorbeeld bezoek aan voetbalwedstrijden en concerten zonder duidelijke reden.

Dat onderzoek door de afdeling veiligheid, integriteit en klachten (VIK) heeft inmiddels geleid tot een dusdanige verdenking van strafbare feiten, dat is besloten de zaak in handen te geven van de rijksrecherche. In een bericht aan het personeel zegt de politieleiding dat je "een dergelijke beslissing niet lichtvaardig neemt". Dat geeft tegelijkertijd aan hoe serieus de beschuldiging is.

Ad Smit is vooral bekend van de krakersrellen uit de jaren tachtig toen hij de bijnaam 'Adje Latje' verwierf. Hij was politiechef in menig Amsterdamse wijk en meestal waren dat niet de makkelijkste plekken in de stad. Met 40 dienstjaren staat hij vlak voor zijn pensioen.

Oplichting en verduistering

De politietop maakte vandaag ook bekend dat Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, formeel is geschorst. De nieuwe korpschef Erik Akerboom deed eerder al aangifte tegen hem na vermoedens van oplichting en verduistering. Een deel van het 1,6 miljoen grote jaarbudget van de COR ging op aan diners, feesten, partijen, luxe overnachtingen en het inhuren van onder meer imagocoaches.

Van der Neut heeft duidelijk de eer aan zichzelf gehouden. Hij legde zijn functie als hoofd van de dienst die onder meer het Koninklijk huis, buitenlandse diplomaten en Kamerleden moet beveiligen neer na een behoorlijk negatief onderzoek. De 400 personeelsleden van de dienst werden daarover vandaag geïnformeerd. Binnen deze dienst heerst al geruime tijd grote onvrede over vele onderwerpen. Zo is de bezetting veel te krap, is de interne communicatie weinig bevredigend en worden arbeidsvoorwaarden niet op de juiste wijze toegepast.

Afgezien van de vele signalen van onvrede en onrust waren er ook ernstige klachten over de integriteit. De politieleiding zegt die te hebben onderzocht, maar van echt grote schendingen van de integriteitsregels is geen sprake. Ondanks de verziekte sfeer binnen de dienst heeft het werk - het beveiligen van personen - er niet onder geleden.

Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke eenheid waar de dienst onder valt, hoopt de komende tijd te kunnen werken aan de onderlinge verhoudingen en de communicatie. In de praktijk zal dat betekenen dat er een nieuwe stijl van leidinggeven binnen de dienst moet komen.

Korpschef Erik Akerboom. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden