Bijles Nederlands voor leraren

Rotterdamse docenten voortgezet onderwijs en roc's worden getoetst

Zou niet elke leraar in het voorgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs de Nederlandse taal goed moeten beheersen? Ja, zegt Rald Visser, voorzitter van het Rotterdamse schoolbestuur LMC. "Maar dat is niet het geval."

Daarom gaan leraren in het Rotterdamse voortgezet onderwijs en mbo het niveau van hun Nederlands bijspijkeren. Zij krijgen binnenkort een digitale taaltoets voorgelegd. Voor degenen die deze toets niet in één keer halen, zijn er oefeningen ontwikkeld, eveneens digitaal. Het is de bedoeling dat in twee jaar tijd alle leraren zo weer op het niveau komen dat aan het eind van havo en vwo vereist is.

De bijspijkertoets is bedoeld voor alle leraren van de drie grootste schoolbesturen in het Rotterdamse voortgezet onderwijs én voor die van de twee regionale opleidingencentra (voor mbo) in de stad. Daarmee wordt ongeveer 80 procent van alle Rotterdamse leraren in deze twee soorten onderwijs bereikt, schat een woordvoerder van de gemeente, die het plan ondersteunt.

Uiteindelijk draait het plan niet om het taalniveau van de leraren, maar om dat van de leerlingen. Dat moet omhoog, legt LMC-bestuurder Visser uit. Allereerst is dat een taak van de leraren Nederlands. "Maar andere docenten kunnen daar ook aan bijdragen. Elke docent is ook taaldocent. Maar juist bij leraren in andere vakken is de kennis sinds hun eigen schooltijd vaak weggezakt - net als bij journalisten, vermoed ik."

De meeste leraren zullen de toets niet in één keer halen, verwacht Visser. Maar niemand hoeft te vrezen voor ontslag en de betrokken schoolbesturen zijn ook niet van plan te controleren of iedereen wel meedoet. "Dan zou de schwung uit het hele plan verdwijnen", zegt Visser. Hij zelf heeft de taaltoets inmiddels wel gemaakt. De eerste keer zakte hij net, een tweede keer slaagde hij ruim.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden