Bijl valt voor 'campussen van Rouvoet'

Scholen voor probleemjongeren zouden niet onderscheidend genoeg zijn

Hoe haar leven eruit zag? Marleen (17) somt op: "Uitslapen tot half elf, dan de hele middag blowen met vriendinnen. Even naar huis om te eten, 's avonds weer blowen. Te laat thuiskomen en ruzie maken met mijn ouders."

Dat was voornamelijk in de vakanties, maar ook op school ging het niet goed met Marleen. Door ruzie met leraren was ze er uiteindelijk niet meer welkom.

Haar leven ziet er nu heel anders uit. Acht uur op school, met de groep ontbijten, 's ochtends onderwijs. Dan lunch, anderhalf uur sporten en 's middags voorbereiding op de arbeidsmarkt. Samen eten (Marleen: "Ik moet vanavond koken"), en na een dagafsluiting mogen ze om acht uur 's avonds naar huis. Dat is de dagindeling van de BOP Academie in Deventer, een van de negen 'campussen van Rouvoet': ooit begonnen als projecten voor jongeren die het elders niet redden.

De dertig leerlingen van de BOP Academie mogen hopen dat die omschrijving onjuist blijkt. De campussen lopen namelijk op hun einde. Hoewel een evaluatierapport vorig jaar aantoonde dat ze succesvol waren, bereikten de projecten niet die doelgroep die vooraf gehoopt was: jongeren die door geen enkele andere instantie worden gezien. Daarbij zouden de projecten niet uniek zijn. De campussen kunnen daarom vanaf komend schooljaar geen aanspraak meer maken op directe financiering van de overheid.

Ook de BOP Academie niet, ondanks het feit dat 85 procent van de deelnemers de campus met succes verlaat. Pogingen om geld los te krijgen bij andere partijen liepen op niets uit. Deze week hakte de Academie de knoop door en meldde de sluiting aan leerlingen en ouders.

"Alle ouders zijn ontzettend boos", zegt Trudy van der Hoek, manager van de Academie. Want de aanpak van de campussen mag volgens de evaluatie dan niet onderscheidend genoeg zijn, uit een enquête onder de ouders van de leerlingen blijkt anders. "Na zes jaar hulpverlening is er geen andere oplossing dan de BOP Academie", schrijft een ouder.

De traditionele hulpverlening kan niet goed omgaan met deze jongeren, ziet ook projectleider André Hengst. "Daar is alles gecategoriseerd, alles is apart. Je hebt een indicatie nodig, anders krijg je geen geld. Heb je eenmaal een stempel, dan zeggen ze: je hebt ADHD, dan gaan we je zo en zo behandelen." De BOP Academie is anders, zegt Hengst. "We kijken hier naar de persoon, naar de mens, we bouwen een band op zodat ze vertellen wat er aan de hand is."

Van der Hoek: "Iedereen zegt over deze groep: die zou er niet mogen zijn." De werkelijkheid is anders; woensdag nog kwamen er vier aanmeldingen binnen. "Terwijl ze weten dat we dichtgaan."

En Marleen? Met haar gaat het beter. Ze woont op zichzelf, en doet in mei examen in de kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Daarna wil ze een mbo-opleiding gaan doen. Ook tussen haar en haar ouders is veel veranderd. Marleen: "Ik heb in het weekend zelfs zin om naar huis te gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden