plein 2

Bijklussen in de B&B is niets voor Stef Blok

null Beeld ANP
Beeld ANP

Stel uzelf en uw omgeving over vijftien jaar de vraag wie in het kabinet-Rutte II de minister van wonen en rijksdienst was. Mensen zullen u glazig aankijken. U graaft diep in het geheugen. Het resultaat: geen begin van een vermoeden.

Redactie

VVD'er Stef Blok gold als de stille kracht van het vorige kabinet, de minst zichtbare minister van allemaal. Kamerdebatten met Blok gingen steevast als een nachtkaars uit, tot uitgebreide stukken in de krant leidde het zelden. Kortom, iedere premier zal het type-Blok omarmen. Saaiheid overheerst bij de voormalige filiaalhouder van de ABN Amro in Nieuwkoop, nooit echt in de politieke problemen gekomen.

Oud-collega Ronald Plasterk noemde Blok deze zomer voor de radiomicrofoon van 'Met het oog op morgen' het 'verborgen juweel' van de regering. Vergeet niet, benadrukte Plasterk, dat zonder het inzicht van Blok 'dit kabinet al lang was weggeweest'. De VVD'er was inderdaad de eerste bewindspersoon uit Rutte II die in 2013 een akkoord sloot met de 'Constructieve 3'. Toen zijn plannen voor de woningmarkt dreigden te sneuvelen in de Eerste Kamer, wist hij de boel te redden door steun te regelen bij D66, ChristenUnie en SGP.

Opvallend is dat de portefeuille van Blok in het nieuwe kabinet is komen te vervallen. Er bestaat geen minister van wonen en rijksdienst meer. Blok, vorige maand in een interview met Het Financieele Dagblad: "Ik ben de eerste VVD'er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!" Je zou bijna vergeten dat Blok begin dit jaar minister van veiligheid en justitie werd, als vervanger van de gesneuvelde partijgenoot Ard van der Steur. Ook op dat departement, waar bewindslieden zich in een mijnenveld wanen, bleef het in die periode angstvallig rustig.

Rest de vraag wat Stef Blok na zijn ministerschap doet. Hij is op dit moment met zijn vrouw op reis door Australië. Het FD vroeg hem of hij bij thuiskomst in haar Bed & Breakfast in Enkhuizen gaat werken. Blok: "Nee, ik ga daar niet werken, dat is haar ding. Ik doe de tuin."

Landingsplek

Blok is dus nog niet onder de pannen. Maar het moet gezegd: opvallend weinig bewindspersonen uit Rutte II zitten werkloos op de bank. Drie PvdA'ers (Lodewijk Asscher, Sharon Dijksma, Lilianne Ploumen) gaan verder als Kamerlid, net als VVD'ers Klaas Dijkhoff en Jeanine Hennis. Mark Rutte, Sander Dekker en Eric Wiebes blijven in het kabinet.

De rest heeft het Binnenhof verlaten en moet de arbeidsmarkt op: niemand uit het kabinet-Rutte II gaat met pensioen. Jetta Klijnsma wordt Commissaris van de koning in Drenthe. Bij anderen blijkt de zorg een populaire landingsplek. Henk Kamp wordt voorzitter van de werkgeversorganisatie in de ouderenzorg. Ronald Plasterk komt in dienst bij een Amsterdams farmaciebedrijf. Martin van Rijn gaat leiding geven aan een groep ziekenhuizen in Zuid-Holland. Deze benoeming hing al dit voorjaar boven Den Haag, maar Van Rijn moest wachten op het aantreden van het nieuwe kabinet.

Bollen

Het rijtje werkzoekenden is niet lang. Wat Jet Bussemaker nu gaat doen, is nog onbekend. Dat geldt ook voor Edith Schippers. Jeroen Dijsselbloem blijft voorlopig werkzaam in Brussel: in ieder geval tot januari is hij voorzitter van de eurogroep. Dan Bert Koenders, de afgelopen jaren onze man in het buitenland. Zijn toekomstplannen? "Geen idee!", riep hij onlangs tegen 'Met het oog op morgen'. Of hij al iets met de Verenigde Naties heeft geregeld? "Ik kan u verzekeren, dat is niet het geval."

Blijft over Melanie Schultz van Haegen. Het hardnekkige gerucht ging dat zij de nieuwe baas van Schiphol zou worden. Volgens de kranten was ze 'in beeld', de overstap moest alleen nog 'formeel' worden geregeld. Schultz benadrukte onlangs dat er echt geen sprake is van deze overstap. Ze is er overigens van overtuigd snel een baan te vinden. Tegen de NOS: "Ik begon op mijn twaalfde met bollen inpakken, dus daar kan ik altijd nog op terugvallen."

Nog niet onder de pannen

1.Melanie Schultz

2.Edith Schippers

3.Bert Koenders

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden