Bijkans lyrisch van een mannelijke bodycheck

,,Als ik alle adviezen had opgevolgd sinds mijn eerste infarct in 1966, dan zat ik nu achter de geraniums en ik zit toch liever achter de microfoon in een sporthal. Trouwens, als ik toch dood moet, ontmoet ik Magere Hein liever bij een ijshockeywedstrijd dan in een steriel ziekenhuisbed'', zei sportverslaggever Frans Henrichs begin dit jaar in een interview met het Algemeen Dagblad. Die wens is niet vervuld. 'Mister IJshockey' overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een hartstilstand. Niet in het harnas, maar in het hospitaal van Nieuwegein.

Henrichs, die 76 jaar is geworden, kwakkelde al geruime tijd met zijn gezondheid. Dat weerhield hem er niet van om tot voor kort bij Eurosport het sumoworstelen van commentaar te voorzien. De geboren Utrechter werd echter vooral bekend als verslaggever voor NTS en NOS van ijshockeywedstrijden en commentator bij de TT-races in Assen.

Legendarisch was zijn commentaar bij de door hem bewierookte mannelijke strijd op het ijs, zeker wanneer de teams van (toen nog) de Sovjet-Unie en Tsjechoslowakije elkaar troffen. Dan was hij meer oorlogs- dan sportverslaggever. Ook kon hij niet nalaten van ongeveer elke speler alle huiselijke details over de kijker uit te strooien.

Van een goede bodycheck kon Henrichs bijkans lyrisch worden. In een van de vele boeken over zijn meest geliefde sport schreef Henrichs: ,,Voor een goede schoudercheck moet u het lichaam laag houden, de knieën gebogen, de voeten op schouderbreedte naast elkaar. Het bovenlichaam wordt gebogen vanuit het middel, maar de rug is recht. Houd het hoofd omhoog en richt de schouder op het midden van de borst van uw tegenstander. Als het lichaamscontact wordt gemaakt, kom dan met een ruk omhoog en knal tegen de aanvaller door uw achterste been te strekken. Probeer als het ware door hem heen te gaan en stop niet na de botsing.''

Die vechtersmentaliteit was ook karakteristiek voor de mens en de sportjournalist Henrichs. In het eerder genoemde vraaggesprek met het AD zei hij nog steeds drie keer per week naar het fitnesscentrum te gaan. ,,Til ik gewichten op van 30 kilo. Laatst zat een jonge vrouw naast mij 45 kilo op te drukken. Ik dacht: wat krijgen we nou. Ik pakte meteen het gewicht van 50 kilo. Dat kan ik dan niet hebben, hè. Zo zit ik in elkaar. Ik ben een vechter.''

Henrichs' enthousiasme voor het ijshockeyen was zo groot dat toenmalig chef sport bij de NOS Bob Spaak hem tijdens de Olympische Winterspelen in Lake Placid in 1980 bestraffend toesprak over de toon van zijn tv-commentaar. Door toedoen van Kees Jansma bleef Henrichs toen nog op zijn stek, maar een paar jaar later stapte hij na een nieuw conflict toch op bij de NOS. In het ijshockeywereldje kon hij niet stuk. Zo kreeg hij van de Internationale ijshockey federatie een gouden medaille voor deskundig commentaar en werd er in eigen land zelfs een trofee naar hem genoemd voor de beste speler in de competitie. Overigens was Henrichs ook oprichter en voorzitter van de Bobsleebond Nederland.

Zijn journalistieke carrière hervatte hij op de radio (eerst kreeg hij een sportrubriek bij Veronica, tussen 1993 en begin dit jaar had hij een eigen zondagmiddagprogramma op Radio 10 Gold) en op de televisie bij de Avro en Eurosport, waar hij zich met name bezig hield met bobsleeën, rodelen en worstelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden