Bijensterfte door toelaten giftig bestrijdingsmiddel

De toegenomen bijensterfte in Nederland is mogelijk het gevolg van het toelatingsbeleid dat Nederland hanteert voor insectenbestrijdingsmiddelen. Dat zeggen Henk Tennekes, toxicoloog, en Jeroen van der Sluijs, docent aan de universiteit van Utrecht. De deskundigen pleiten voor aanscherping van het beleid.

Van onze verslaggeefster

De boosdoener is volgens Tennekes het bestrijdingsmiddel imidacloprid, dat gebruikt wordt om ongedierte bij groenten als boerenkool en prei uit de buurt te houden. Het toelatingsbeleid daarvoor is de laatste jaren sterk versoepeld. Het middel wordt gebruikt bij de zaden en bereikt van daaruit alle delen van de plant. Bijen komen ermee in aanraking als de plant bloeit en het gif ook in het stuifmeel en in de nectar zit.

Vooral indirect leidt het middel tot verhoogde bijensterfte. Al in kleine hoeveelheden wordt het navigatievermogen van bijen aangetast, waarmee het moeilijker is om de korf terug te vinden. Mogelijk raken bijen daardoor ondervoed en dat is een voedingsbodem voor ziekten en plagen, aldus Tennekes.

Volgens Tennekes en Van der Sluijs stelde het Franse Comité Scientifique et Technique al in 2003 de schadelijkheid van imidacloprid vast. In Duitsland, Slovenië en Italië is het middel al verboden. Van der Sluijs vermoedt dat het de taalbarrière is die ervoor zorgt dat het nieuws Nederland pas nu heeft bereikt.

„In Nederland is de sterfte van bijenvolken in zes jaar tijd verdubbeld. Bijen zijn belangrijk voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De sterfte kan grote gevolgen voor deze sector hebben”, aldus Van der Sluijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden