Bijdrage Nederland aan EU blijft tot een de hoogste behoren

brussel – - De Nederlandse nettobijdrage aan de Europese Unie behoort nog altijd tot de hoogste in de EU. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie vandaag bekend maakt.

Nederland betaalde vorig jaar netto 0,36 procent van het nationaal inkomen, ruim twee miljard euro, aan de EU. In 2004 was dat nog 0,44 procent en Nederland was toen de grootste nettobetaler. De volgende jaren daalde de nettobijdrage aan Brussel, tot onder de 0,3 procent in 2008.

Vorig jaar was België de grootste nettobetaler, al zijn de financiële voordelen voor Brussel daarbij niet meegerekend. Denemarken betaalde hetzelfde als Nederland, Duitsland procentueel iets minder. In euro’s uitgedrukt is Duitsland al jaren veruit de grootste betaler.

De nettobijdrage bestaat uit afdrachten aan Brussel minus de inkomsten uit Europese fondsen. Nederland betaalt als rijk land relatief veel en profiteert minder dan andere landen van de EU-subsidies, zoals die voor landbouw of voor de ontwikkeling van arme regio’s. Overigens zijn de verschillen in nettobijdrage tussen de rijke EU-lidstaten klein.

Volgens Den Haag is de Nederlandse nettobijdrage hoger dan de commissie berekent. Brussel ziet de douanerechten van de Rotterdamse haven als Europees geld, volgens Den Haag zijn dat EU-bijdragen. De Nederlandse cijfers tonen wel een daling van de nettobijdrage, van 4,4 miljard euro in 2007, ruim vier miljard in 2008 naar circa 3,5 miljard in 2009.

Voormalig minister van financiën Gerrit Zalm bedong vijf jaar geleden een korting op de EU-afdracht van bijna een miljard euro. Die geldt nog steeds, maar deze afspraak eindigt in 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden