Bijdrage kerken aan samenleving: 400 miljoen

UTRECHT (ANP) - De sociale en culturele bijdrage van parochies van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en gemeentes van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) bedraagt ongeveer 400 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Kaski, dat in opdracht van Interkerkelijke Commissie Geldwerving onderzoek deed naar de maatschappelijke waarde van de Nederlandse kerken.

ANP

Het onderzoek wordt woensdag gepresenteerd in de Jakobi-kerk in Utrecht. Het is voor het eerst dat de maatschappelijke waarde van de kerken landelijk en zo grondig is onderzocht.

Onderzoeksbureau Kaski onderzocht 1375 parochies en 2270 PKN-gemeenten, die samen in totaal zo'n 90 procent van alle Nederlandse christenen vertegenwoordigen.

Festivals

De parochies en gemeenten zijn vrijwel allemaal actief in de organisatie van pastorale activiteiten, diaconale hulpverlening, jeugd- en jongerenwerk, gemeenschapsvorming en recreatie. Met de sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld ziekenbezoek, of het inzamelen en verspreiden van kleding en voedsel, bereiken de kerken jaarlijks 1,4 miljoen mensen.

Daarnaast organiseert zo'n 80 procent van de kerkgemeenten en parochies culturele activiteiten als concerten, festivals of bedevaarten. Daarmee worden jaarlijks 1,7 miljoen mensen bereikt.

Verder berekende Kaski dat er in de onderzochte parochies en gemeenten ongeveer 1750 rijksmonumentale kerkgebouwen staan. Voor onderhoud wordt daaraan jaarlijks 30 miljoen euro per jaar besteed. Het geld daarvoor komt voor een deel uit een subsidiepotje van de overheid, maar wordt ook voor een deel uit eigen zak betaald. De kerken besteden jaarlijks ongeveer 16.500 euro per monument aan onderhoud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden